Mokslas
Mokslininkų eksperimentai: pomidorai pakeis spalvą
2014-03-25

Londonas. Per dvejus ateinančius metus parduotuvių lentynose turėtų pasirodyti purpurinių pomidorų ir jų sulčių, turinčių priešvėžinių savybių, praša BBC radijas.

Didžiosios Britanijos Džono Ineso centro mokslininkai, išvedę naujuosius pomidorus, juos augina Kanadoje, kur įstatymai palankesni eksperimentams su genetiškais modifikuotais (GM) produktais. Centro profesorė Keiti Martin (Cathie Martin) su kolegomis laukia pirmosios sulčių siuntos tyrimams, kurie parodys, ar antocianinas - pigmentas, suteikiantis pomidorams purpurinę spalvą - yra naudingas žmonėms. Eksperimentai su gyvūnais rodo, kad šis pigmentas stabdo uždegiminius procesus organizme ir gali padėti kovoti su vėžiu.

„Šie pomidorai turi tų pačių medžiagų, kurių yra ir tamsiose uogose - mėlynėse bei spanguolėse - teigia K. Martin. - Privalumas tas, kad, priešingai negu uogas, pomidorus galima naudoti maisto produktuose, kurių žmonės valgo daug ir kurie yra palyginti nebrangūs."

Lytagra 19 03 mobilus 3 paragrafas

Tamsieji pomidorai priskiriami naujajai GM produktų kartai, kuri skirta nebe ūkininkams, o pirkėjams. 2010 metais Europos Sąjungos šalyse atlikta didelio masto apklausa atskleidė, kad GM technologijoms nepritariančių žmonių yra triskart daugiau nei šalininkų. Kardifo universiteto aplinkos psichologas Nikas Pidžonas (Nick Pidgeon) pastebi, kad situacijai pasikeisti prireiks laiko.

„Pakeisti negatyviam požiūriui, kurį žmonės susiformavo prieš 10-15 metų, reikės pademonstruoti, kad toks maistas yra saugus, jo gamyba gerai prižiūrima, - sako jis. - Tai nenutiks per vieną naktį."

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Ką manote apie klimato atšilimą?
Orai