Mokslas
Laboratorija, kurioje iš vietinių žaliavų kuriami inovatyvūs produktai
2015-09-28

Babtai (Kauno r.). Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Joje glaudžiasi pradedančiosios aukštųjų technologijų įmonės (startuoliai), praktiką atlieka ir tolesnį savo kelią grindžia įvairių aukštųjų mokyklų bakalaurai, magistrai, doktorantai.

Integruoto mokslo, studijų ir verslo centro „Nemunas" atviros prieigos Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija aprūpinta naujausia technologine įranga, kuriai Ūkio ministerija iš 2007-2013 m. ES paramos jai skyrė 1,1 mln. Eur, dar kiek daugiau kaip pusę milijono eurų pridėjo verslininkai.

Jau daugiau kaip metus veikiančioje laboratorijoje įrengta visą technologinį sulčių spaudimo procesą nuo vaisių, uogų ir daržovių apdorojimo iki išpilstymo į pakuotes, atliekanti mažesnio galingumo (negu tikroje įmonėje), pausiaugamybinė linija. Be to, yra liofilizacijos (džiovinimo šaldant, kai iš produkto išgarinama drėgmė), augalų tyrimų, metabolonikos padaliniai. Čia kuriami inovatyvūs su didesne pridėtine verte, biologiškai vertingi, minimaliai reikiamoje temperatūroje apdoroti (pvz., žaliavalgiams) įvairių vaisių ir daržovių produktų prototipai.

Liofilizuota produkcija

Ištakos ir svarba

Kaip Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijos atidaryme teigė vienas iš jos iniciatorių Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, vyriausiasis mokslo darbuotojas dr. Pranas Viškelis, šios inovatyvios laboratorijos ištakos siekia 10 metų, kai buvo pradėtas projektas „Vaisių ir daržovių perdirbimo eksperimentinis modulis".

Anot mokslininko, postūmį plėstis davė įvairios verslo užklausos ir užsakymai. „Verslas tarsi mus stūmė, - teigė P. Viškelis. - Verslo atstovai daugiau už mokslininkus važinėja po pasaulį ir daugiau pasisemia idėjų. Tačiau jiems reikia technologinių sprendimų, tad mūsų kartu bendradarbiavimas gali duoti ir jau duoda matomus vaisius". P. Viškelis pabrėžė, kad naujai įkurta laboratorija bendradarbiauja su maisto pramonės, farmacijos, kosmetikos, papildų įmonėmis, viešosiomis įstaigomis, kooperatinėmis bendrovėmis, ūkininkais.

Dr. Pranas Viškelis pristatė laboratorijos ištakas ir iniciatorius

Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius dr. Audrius Sasnauskas sakė, kad naujoje laboratorijoje nekuriami masinės gamybos produktai, čia vyksta naujų aukštos kokybės gaminių moksliniai bandymai, kelios nedidelės įmonės gamina savo eksperimentinius gaminius.

P. Viškelis paminėjo ypač kokybiškus, gana nebrangius, iš vietinių žaliavų išgaunamus natūralius maistinius dažus. Kaip dar vieną technologinį visuomenei praktišką sprendimą mokslininkas paminėjo bandelių džemą, kuris kepimo procese neištyžta, nes apdorotas pagal naujausias metodikas ir be dirbtinių standiklių.

Statybų uždarosios bendrovės „Avona" generalinis direktorius (pirmas iš kairės) Česlovas Zabarauskas, vadovavęs Laboratorijos pastato statyboms, įteikė simbolinį raktą Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto direktoriui dr. Audriui Sasnauskui

Skanu, patrauklu ir sveika

Daugiau inovatyvių, patrauklių ir ypatingo skonio produktų, sukurtų bendradarbiaujant, laboratorijos atidarymo šventės dalyviai galėjo apžiūrėti Sodininkystės ir daržininkystės institute surengtoje parodoje, kurioje savo inovatyvius sprendimus, technologijas bei pasiekimus pristatė agroinovacijų ir maisto pramonės srityse veikiančios įmonės.

Laboratorijoje sukaupta naujausia vaisiams, uogoms ir daržovėms apdoroti skirta įranga

UAB „Rūta" vyr. technologė Danguolė Tamošiūnienė pristatė naują gaminį - smaližiams skirtus saldainius su natūraliai džiovintų juodųjų serbentų milteliais. Be to, akį įmonės stende traukė šokoladiniai „pieštukai". Tai baltojo šokolado pagrindu pagaminti gardėsiai, paskaninti įvairiais natūralių produktų priedais, nudažančiais juos įvairiomis spalvomis: pavyzdžiui, melsvadumblis spirulina - melsvai, juodieji serbentai - violetiniai, žalioji arbata - žaliai, burokėliai - raudonai ir kt.

Naujas produktas – šokoladiniai valgomieji pieštukai

Kartu su Babtų mokslininkais naujoje laboratorijoje puikaus skonio ir sveikus produktus kuria ir UAB „Paslaugos žemdirbiams". Parodoje įmonė pristatė džemus, uogienes ir pagardus su prekės ženklu „Vertas". Įmonės direktorė Evelina Kašėtienė pasakojo, kad daugiausiai laboratorijoje atlieka vaisių, uogų liofilizavimo, džemų, gėrimų su beržų sula gamybos darbus.

Visi produktai yra iš vietinių žaliavų. Vienas iš naujausių „Paslaugos žemdirbiams" sukurtų produktų, kurie dar tik testuojami, bet jau buvo eksponuojami ir parodoje institute, tai hidrolatai iš daržovių, prieskoninių augalų, vaistinių augalų - kmynų, kalendų, šalavijų, ramunėlių.

Pagardai iš vietinių ūkininkų išaugintų vaisių ir daržovių

Naujoje laboratorijoje naujus gaminius jau yra sukūrusi ir UAB „Kompetencijos centras". Ši įmonė Babtuose gamina pagardus „Jam Jazz" iš pomidorų, svogūnų, kriaušių, slyvų, obuolių ir kitų vietinių ūkininkų išaugintų vaisių ir daržovių.

Dar vieną Lietuvos rinkoje pradedantį kelią produktą pristatė mokslininkai kartu su įmone „Hortiled". Tai mikrožalumynams (daigams) tirti ir auginti skirtas sudėtingas įrenginys. Anot jį pristačiusios jaunosios mokslininkės, siekiama ištirti šviesos srauto parametrus, kad būtų galima visiškai juos valdyti, nes nuo šviesos priklauso augalų savybės: skonis, maistingosios medžiagos, vertė ir kita. Kaip žinome, mikrožalumynai vis labiau skinasi kelią ne tik į mūsų restoranų valgiaraščius, bet ir kiekvieno virtuvę.

Mikrožalumynai ir sultys

Galimybės ir viltys

Prieš Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijos atidarymą Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute surengta konferencija, joje pabrėžta, kad žemės ūkio sektoriaus konkurencingumui didinti labai svarbu yra kurti nišinius, inovatyvius produktus. Vadinasi, turime tobulinti ir jų gamybos technologijas bei procesus.

Tokią mintį pabrėžė, susieję tai su verslo ir mokslo glaudžiu bei praktišku bendradarbiavimu, ir laboratorijos atidaryme sveikinimus išsakę garbūs svečiai. Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė pabrėžė, kad mūsų pradžia yra žemė ir žemdirbys, tad šiuolaikiškai panaudoti jų sukuriamus produktus yra mokslo ir verslo iššūkis. „Matau sukurtą puikią infrastruktūrą ir tikiu, kad pasieksime gerų rezultatų", - kalbėjo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė pabrėžė, kad sudėtingi, naujausių įrenginių ir infrastruktūros reikalaujantys projektai vyksta lėčiau, nei mes laukiame, bet jie suteikia dau galimybių

Žemės ūkio viceministras Saulius Cironka pasidžiaugė iniciatyviais žmonėmis ir tuo, kad verslas gręžiasi į kaimą. Slėnio „Nemunas" tarybos pirmininkas Aleksandro Stulginskio universiteto rektorius prof. Antanas Maziliauskas teigė, kad svarbi partnerystė, kad viena paskutiniųjų slėnio „Nemunas" laboratorijų suteikia daug galimybių, tik reikia jomis pasinaudoti.

Žemės ūkio viceministras Saulius Cironka pristatė artimiausius Žemės ūkio ministerijos darbus

Gražių žodžių ir linkėjimų laboratorijos iniciatoriams, instituto direktoriui ir darbuotojams tarė Seimo narė Raminta Popovienė, Kauno rajono mero pavaduotojas Jonas Gurskas, Babtų seniūnas Jonas Praškevičius, Ūkio ministerijos, kitų žinybų, vietos bendruomenės atstovai.

UAB „Rūta" akcininkas, ilgametis direktorius Algirdas Gluodas savo atstovaujamos įmonės pavyzdžiu pabrėžė, kad labai svarbu siekti gaminių kokybės, o tai galima padaryti tik įvairius iššūkius sprendžiant su mokslininkais. „Naujos laboratorijos veikla turi didelę reikšmę ir naudą, verslas turi įžvelgti čia naujas galimybes", - sakė A. Gluodas.

Laboratorijos atidarymo juostelės perkirpimo ceremonijoje dalyvavo Seimo, ministerijų, ASU, Kauno rajono savivaldybės ir kitų įstaigų atstovai.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai