Vašingtonas. Pasaulyje populiarėjantys ūkininkų turgeliai gali būti lazda su dviem galais, nes turgus gali tapti ir įvairių ligų platinimo šaltiniu. JAV buvo atliktas prieskoninių augalų mokslo tyrimas, kurio objektas - prieskoniniai augalai, parduodami iš rankų.
Čapmano universiteto maisto saugos specialistai ištyrė 133 mėginius, paimtus iš turguose prekiaujančių ūkininkų. Mokslininkų tyrimo objektu tapo prieskonines žolelės - kalendra, bazilikas, petražolė, o mėginiai rinkti trylikoje turgaviečių iš 49 skirtingų pardavėjų Kalifornijos ir Vašingtono valstijose. 24,1 proc. mėginių aptikta žarninių lazdelių (E. coli), nustatytas vienas teigiamas salmonelių testas, rašo „Science Daily".
„Nors parduodama produkcija iš sertifikuotų ūkių, registracijos procese nėra apibrėžtas maisto saugumo užtikrinimas. Pastaruosius du dešimtmečius pastebėjome, kad padaugėjo per maistą plintančių infekcijų, susijusių su prieskoninėmis žolelėmis", - atskleidė viena iš tyrimo autorių dr. Rozali Helberg (Rosalee Hellberg).
Mokslininkai mano, kad produkcijos taršą lemia sanitarijos ir asmeninės higienos nesilaikymas. Koliforminių bakterijų skaičius yra vienas iš mikrobiologinių maisto kokybės rodiklių . Žarninės lazdelės ir salmonelių sukelta infekcija žmonėms pasireiškia viduriavimu, pilvo spazmais, karščiavimu. Pirmieji požymiai išryškėja per 12-72 val. po užkrėsto maisto vartojimo.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Mineralinio azoto šalies laukuose mažai
2024-04-02 -
Kuria boružių kvapo repelentą nuo amarų
2024-03-29 -
Dirvožemio derlingumo didinimas: augalų ir mikroorganizmų simbiozė
2024-03-20
Skaitomiausios naujienos
-
Paaiškėjo ekosistemų išmokų dydžiai už neariminę žemdirbystę, šlapynių tvarkymą
2024-03-29 -
NMA pradeda rizikingų projektų patikras vietoje
2024-04-17 -
Padidinta parama smulkiems ūkiams
2024-04-18
(0)