Mokslas
Jautiena, praturtinta omega-3 rūgščių, jau realybė
2015-06-03

Pekinas. Kinijos mokslininkai kuria galvijų veislę, kurių mėsoje gausu riebiųjų rūgščių, paprastai siejamų su žuvies taukais, rašo „Science Daily". Iš nematodinių kirmėlių paimtas ir į veršelių embrionus įterptas genas fat1 koduoja baltymus, kurie dalyvauja organizmui gaminant omega-3 rūgštis.

Tyrimai rodo, kad dieta, gausi omega-3 rūgščių, gali padėti išvengti širdies, kraujagyslių, nervų ligų bei nutukimo. Šių rūgščių šiuolaikiniuose maisto produktuose nuolat mažėja. Įterpus geną fat1 į veršelių organizmą, omega-3 kiekis mėsoje išaugo daugiau kaip 5 kartus.

„Įrodėme, kad įmanoma sukurti naują galvijų veislę, kurios mėsa yra turi aukštesnę maistinę vertę," - teigia Northwest A&F universiteto profesorius Linsen Zan.

Tiesa, iš 14 veršelių embrionų, kuriems buvo įterptas genas, 11 nugaišo nesulaukę nė keturių mėnesių amžiaus nuo įvairių galvijams būdingų uždegimų ir infekcijų. Priežastys gali būti susijusios ir su naujosios technologijos trūkumais.

„Turime dar daug išmokti, kad sukurtume geriausią metodiką, leidžiančią jautieną paversti gyvūninės kilmės maistu, gausiu omega-3 riebalų rūgščių, tačiau pirmasis žingsnis jau žengtas," - sako darbo vadovas Gong Cheng.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai