Tokijas. Japonijos mokslininkai nustatė, kad dėl klimato atšilimo keičiasi obuolių skonis ir konsistencija. Per 40 metų obuoliai tapo minkštesni ir ne tokie rūgštūs, rašo nature.com.
Naujausi tyrimai įrodo, kad visuotinis atšilimas daro poveikį augalų vegetacijos procesams. Mokslininkai paskelbė, kad regionuose, kuriuose vidutinė oro temperatūra pakilo 2 laipsniais pagal Celsijų, obelys pražysta 3-5 dienomis anksčiau. Jei obuoliai ant šakų noksta ilgiau nei 70 dienos, jose mažėja rūgščių kiekis.
„Nors pokyčiai vyko palaipsniui ir vartotojams sunku pastebėti, obuoliai nėra tokie traškūs kaip prieš 40 metų", - teigia vienas iš tyrimo bendraautorių Toshihiko Sugiura. Nuo 1970 iki 2010 metų Japonijos Nacionalinės žemės ūkio ir maisto mokslinių tyrimų organizacijos mokslininkai rinko ir analizavo duomenis apie 2 rūšių obuolius. Kiekvienais metais tyrėjai fiksavo aplinkos temperatūros, kritulių, žydėjimo rodmenis, derliaus rezultatus. Laboratorijoje buvo vertinamos obuolių savybės: rūgšties ir vandens kiekis, tvirtumas, atsparumas sandėliavimui.
„Jei globalinis atšilimas ir toliau progresuos, neišvengsime didesnių vaisių skonio ir tekstūros pokyčių. Jau dabar aišku, kad kinta ne tik obuolių, bet ir vynuogių, klevų sulos skonis", -perspėja mokslininkai.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Mineralinio azoto šalies laukuose mažai
2024-04-02 -
Kuria boružių kvapo repelentą nuo amarų
2024-03-29 -
Dirvožemio derlingumo didinimas: augalų ir mikroorganizmų simbiozė
2024-03-20
Skaitomiausios naujienos
-
Patvirtintos 2024 m. tiesioginių išmokų taisyklės
2024-03-21 -
Paaiškėjo ekosistemų išmokų dydžiai už neariminę žemdirbystę, šlapynių tvarkymą
2024-03-29 -
Laisvą valstybinę žemę žemdirbiams siūloma nuomoti dar dvejus metus
2024-04-08
(0)