Mokslas
Bulvių selekcija Lietuvoje: naujos tendencijos ir įdomybės
2015-11-03

Trakų Vokė. Lietuviai bulves dažnai vadina antrąja duona: iš jų lengva paruošti valgį, o pagaminti produktai yra skanūs ir nebrangūs. Gurmanai ieško išskirtinių bulvių, ir tokių - mėlynų - galbūt netrukus pasiūlys ir mūsų selekcininkai.

Maistingumo atžvilgiu 400 kg bulvių prilygsta 100 kg grūdų. Bulvių gumbuose yra 73-80 proc. vandens, 12-24 proc. krakmolo, 1-2 proc. baltymų, apie 1 proc. ląstelienos, 0,15 proc. riebalų, 0,8 proc. cukrų, 1 proc. mineralinių medžiagų, 15-30 mg/proc. vitamino C. Bulvinių baltymų biologinė vertė laikoma artima kiaušinio baltymui.

Pasak bulvių selekcininkės LAMMC Vokės filialo vyresniosios mokslo darbuotojos dr. Ritos Asakavičiūtės, kuriant naujas bulvių veisles, žiūrima, kad jos būtų derlingos, krakmolingos, atsparios bulvių vėžiui, galimai atsparesnės fitoftorai ir kitoms bulvių ligoms.

„Bulvių gumbai turi būti gražios, patrauklios išvaizdos, formos, negiliomis akutėmis ir tiktų mechanizuotam skutimui, pramoniniam perdirbimui", - pageidaujamas bulvių savybes vardija LAMMC Vokės filialo vyresnioji mokslo darbuotoja Rita Asakavičiūtė

Pageidautina, kad keras būtų stačias, kompaktiškas, tuomet pasėlius patogu prižiūrėti ir prieš derliaus nuėmimą tinkamai nupjauti bulvienojus. Kasami gumbai turi lengvai atsiskirti nuo bulvienojų, tuomet jas galima kasti kombainais. Lupena turi būti sveika ir tvirta, kad kasant mechanizuotai gumbai būtų mažiau pažeidžiami ir geriau laikytųsi sandėliuose. Lietuviškos selekcijos bulvės pasižymi dideliu atsparumu grybinėmis ir bakterinėms ligoms bei virusinei infekcijai - tokios yra veislės VB Venta, VB Liepa, Goda, VB Rasa ir VB Aista.

Dauginimui šiltnamyje skirti gumbai

Pasak bulvių selekcininkės R. Asakavičiūtės, dabar atsirado poreikis kurti gurmanams vizualiai patrauklias - įdomių spalvų, pavyzdžiui, mėlynas bulves. „LAMMC Vokės filialo bulvių kolekcijoje turime keletą mėlynos spalvos gumbais bulvių veislių: Blaue Veltlin (Italija), Russian Blue (Rusija), Violettfleischige (Vokietija), Blaue Schweden (Austrija), Vitelotte (Prancūzija), kurias panaudojame bulvių selekcijoje", - sako R. Asakavičiūtė.

Šioms bulvėms mėlynumą suteikia jose esantys natūralūs antocianinai (tokių turi vynuogės, šeivamedžio uogos, juodieji serbentai, tamsiai raudonos morkos bei raudonieji kopūstai). Antocianinai slopina laisvųjų radikalų susidarymą, pašalina juos arba skatina jų suirimą ir taip saugo organizmą nuo galimo žalingo poveikio audiniams.

Mėlynų bulvių auginimas ir skonio savybės panašios į labiausiai paplitusių gelsvų bulvių. Tik vienas trūkumas: verdant bulves, antocianinai aukštoje temperatūroje skyla ir praranda vaistines savybes. Todėl mėlynas bulves reikėtų vartoti kaip funkcinį maistą - pavyzdžiui, šviežias bulvių sultis, nes jose vertingieji antocianinai išlieka.

Keptuvėje - keptos mėlynos ir įprastos baltos spalvos bulvės

Mokslininkė įvardijo kelias įdomios mėlynos spalvos bulvių veisles. Blau Schweden(kitaip dar vadinama Blue Congo arba Idaho Blue) - tai yra sena bulvių veislė iš Suomijos.

Blau Schweden

Bulvės turi violetinį minkštimą ir luobelę. Kai ruošiami patiekalai, jie nusidažo mėlyna spalva. Minkštimas miltingas ir šiek tiek saldaus skonio. Ovalios gumbų formos, akutės gilios. Bulvės turi daug sausųjų medžiagų. Veislė vidutiniškai vėlyva.

Violettfleischige -violetinės mėsingos bulvės. Gumbai apvalūs su vidutinio gylio akutėmis. Naudojama bulvių traškučių gamyboje. Kilmės šalis - Vokietija


Blaue Veltlin - tamsiai mėlyna bulvė, labai mėgstama pietų Šveicarijoje ir Šiaurės Italijoje, iš pastarosios ir kilusi. Delikatesinė ir aromatinga bulvė, minkštimas mėlynas, akutės vidutinio gylio. Labai atspari sausrai. Derlingumas vidutiniškas

Mokslininkė R. Asakavičiūtė prasitaria, kad yra dar vienos dėmesio vertos bulvės - riešuto skonio. Tai vienoje iš Prancūzijos salų auginama bulvių veislė La Bonnottede Noirmoutier - pačios brangiausios bulvės pasaulyje.

La Bonnottede Noirmoutier

Jų kaina - 70-100 eurų už kilogramą. Šios veislės išskirtinumas - saldokas minkštas minkštimas su graikiško riešuto prieskoniu ir labai plona odelė. Šių bulvių niekas nelupa, o tik verda ar kepa nesmulkintas ir mėgaujasi nuostabiu skoniu.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai