Maistas
Visiškai kitoks žvilgsnis į maisto vertę
2017-09-27

Kopenhaga. Tradiciškai maisto įtaka sveikatai matuojama skaičiuojant atskiras jo dalis: baltymus, riebalus, angliavandenius ir t. t. Tačiau nauji tyrimai vis labiau paremia idėją, kad tikroji maisto vertė išryškėja tik platesniame kontekste, t. y., atsižvelgiant ir į kitus produktus, valgytus tuo pačiu metu, rašo „ScienceDaily“.

Tokios išvados priėjo ir tarptautinė epidemiologijos, mitybos ir medicinos ekspertų grupė, posėdžiavusi Kopenhagos universitete. Specialistai diskutavo apie tai, kaip sudėtingi medžiagų junginiai, pavyzdžiui, vitaminai ir mineralai, gali paveikti virškinimo sistemą ir tam tikro maisto vertę.

Mokslininkai reziumavo, kad, pavyzdžiui, jogurtas ir sūris yra naudingesni kaulams bei kraujagyslių sistemai ir mažiau paveikia cholesterio lygį kraujyje, negu būtų galima tikėtis pažvelgus į šiuose produktuose esančių sočiųjų riebalų ir kalcio kiekį. Įmanoma, kad nuo maistinių medžiagų išsidėstymo produkte priklauso ir jų savybes, bet šio išsidėstymo negali numatyti jokia atskirų ingredientų analizė.

„Priešingai oficialioms rekomendacijoms, kurios iš esmės draudžia valgyti didelio riebumo sūrį, naujausi tyrimai rodo, kad jis padeda sumažinti diabeto, širdies ligų ir vėžio riziką, - sako diskusijos vadovas profesorius Arne Astrup. - Teigiamas poveikis atsiranda dėl sudėtingos naudingųjų bakterijų, mineralų ir biologiškai aktyvių medžiagų sąveikos."

„Reikia daugiau tyrimų, tačiau atrodo, kad kai kurias mitybos mokslo sritis reikia peržiūrėti. Negalime spręsti apie maisto vertę neatsižvelgę į tai, kaip jis valgomas ir kas dar valgoma tuo pačiu metu," - Ridingo universiteto prof. Janą Givensą (Ian Givens) cituoja „ScienceDaily“.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokios priežastys verčia / priverstų atsisakyti ūkio?
Orai