Maistas
Svarbu įsiklausyti į pirkėjų norus
2015-11-26

Telšiai. Prie pat Telšių, Ryškėnų seniūnijoje, įsikūręs kooperatyvas „Eko Žemaitija" kitais metais švęs 10 metų veiklos sukaktį. Kooperatyvas kasdien surenka per 10 tonų ekologiško pieno ir dalį jo perdirba savame ceche.

Iš savo narių surinktą pieną kooperatyvas pristato „Pieno žvaigždžių" Kauno filialui. Pats gaminti pieno produktus kooperatyvas pradėjo prieš trejus metus ir dabar kasdien perdirba maždaug 500 l šviežio pieno.

Iš pradžių produkcija daugiausia prekiauta turguose, tačiau vėliau to atsisakyta dėl žmogiškųjų resursų stokos. Dabar kooperatyvas produktus realizuoja specializuotuose ekologiško maisto parduotuvėse bei kai kuriuose stambiuose prekybos centruose, kur yra įkurtos tiesiai iš ūkininkų ūkių gaunamos produkcijos salelės. Pasak kooperatyvo direktorės Kristinos Lukoševičiūtės, geriausiai prekyba sekasi didžiuosiuose šalies miestuose.

Kooperatyvo „Eko Žemaitija" direktorė Kristina Lukoševičiūtė įsitikinusi, kad kelią į pirkėjų širdis nutiesia produkcijos kokybė

Pieną kooperatyvas iš savo narių surenka kas antrą dieną: nors abu pienovežiai važiuoja kasdien, bet maršrutas sudarytas taip, kad į kiekvieną konkretų ūkį pienovežis užsuka kas antrą dieną. Tik iš stambiausio karvių augintojo pienas imamas kasdien. Kiekvieną dieną bendras surenkamo pieno kiekis siekia per 10 tonų.

Pagal sąrašus kooperatyve yra 47 nariai, iš jų 42 pieno statytojai. Kooperatyvui priklauso Telšių, Šilalės ir Raseinių rajonuose ūkininkaujantys žemdirbiai. Smulkiausias pieno statytojas laiko 6 karves, stambiausias, kasdien tiekiantis 2 t pieno, - pusantro šimto.

Perdirbimui į kooperatyvo cechą atvežamas 2-3 ūkių pienas, pasirenkamas pats kokybiškiausias, nes iš bet kokio neįmanoma gauti geros produkcijos. Ypač pieno kokybė svarbu gaminant naujausią gaminį - fermentinius sūrius. Tai vyriausiosios specialistės Elenos Stasiulienės kūryba. Gamybos paslapčių pamokė mokslų daktaras Raimondas Narkevičius, kuris specializuojasi sūrių gamybos technologijose.

„Naujasis daugiau funkcijų turintis kaitinimo katilas mums leido pradėti fermentinių sūrių gamybą", - sako Elena Stasiulienė

Pasak E. Stasiulienės, pirkėjai palyginti konservatyvūs, renkasi vis tuos pačius produktus, tačiau jai pačiai labai įdomu sukurti kažką naujo. Iš viso ceche gaminama 17 skirtingų pavadinimų produktų. Populiariausi išlieka sūriai su kmynais ir be jokių priedų, noriai žmonės perka ir mažyčius džiovintus sūriukus. Pradėjo gaminti išvalytą lydytą sviestą „ghee", nes atsirado jo paklausa: ypač gerai šį produktą perka Vilniuje. Artimiausiuose planuose - mocarelos sūris ir grūdėtoji varškė. O firminiu ir, ko gero, pačiu mylimiausiu kooperatyvo produktu galima laikyti natūralų jogurtą.

Ceche yra visa reikalinga įranga: 800 l pieno šaldytuvas, separatorius, sviesto muštuvai - didelis ir mažas, išpilstymo į butelius mechanizmas, vakuumavimo aparatas. Įranga paprasta, reikia daug rankų darbo, tad galima sakyti, kad produktai gaminami senoviškais būdais. Tarkime, lydytas sviestas „ghee" ruošiamas labai paprastai - mažesnis puodas įstatomas į didesnį su vandeniu ir kaitinama ant lėtos ugnies. Iš 1 400 gramų paprasto sviesto gaunama apie 1 kg lydyto.

Sūriai daromi rankomis, varškė sukrečiama į sūrmaišius ir paslegiama. Sūriai formuojami palyginti maži (po 200-300 g), nes tokie patraukliausi pirkėjams. Ceche yra ir sūrių rūkykla. Ruošiama atskira brandinimo patalpa fermentiniams sūriams. Dabar gaminami tik minkšti fermentiniai sūriai, o turint galimybę juos brandinti 2-3 mėnesius, bus galima gaminti ir kietuosius.

Produkcija iki pristatymo į prekybos centrus laikoma šaldymo patalpoje 4-5 laipsnių temperatūroje

Kooperatyvo direktorės teigimu, siekiant užtikrinti pelningą veiklą, svarbu kad produktai būtų kokybiški, kad kuo daugiau vartotojų pamėgtu ekologiškus produktus ir turėtų platesnes galimybes jų įsigyti visoje Lietuvoje.

MŪ inf.

Tinklalapyje esančią tekstinę ir grafinę informaciją, kuri yra saugoma pagal LR autorių ir gretutinių teisių įstatymą, kopijuoti, spausdinti ar kitaip atgaminti bei platinti be raštiško tinklalapio savininko sutikimo griežtai draudžiama. Taip pat draudžiama be išankstinio raštiško tinklalapio savininko sutikimo kituose tinklalapiuose daryti nuorodas į tinklalapio savininko tinklalapį. šią informaciją be sutikimo galima naudoti tik asmeniniais tikslais numatytais LR autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo nustatytose sąlygose".

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai