Maistas
Rastas būdas apsaugoti duoną nuo pelijimo
2012-12-04

Vašingtonas. Amerikiečių kompanija sukūrė metodą, kuris saugo duoną nuo supelijimo du mėnesius, rašo BBC. Tikimasi, kad ši technologija, kuri gali būti taikoma ir daugeliui kitų maisto produktų apdoroti, sumažins maisto švaistymo mastą.

Maisto švaistymas - didelė problema išsivysčiusiose šalyse. Jungtinėse Valstijose vidutinė šeima per metus išmeta apie 40 procentų maisto produktų. Didelę jų dalį sudaro pelyti pradėjusi duona. Jos kepalai paprastai laikomi plastiko maišeliuose, kurie sulaiko iš duonos garuojantį vandenį ir sudaro idealias sąlygas augti Rhizopus stolonifer grybeliui.

Įprastomis sąlygomis duona pradeda pelyti per 10 dienų, tačiau kompanija „Microzap" teigia, kad jos sukurtas mikrobangų prietaisas sulaiko pelėsio grybelio augimą du mėnesius. Įdomu tai, kad anksčiau mokslininkai naudojo šį prietaisą naikinti salmonelėms ir kitiems mikroorganizmams. Vėliau paaiškėjo, kad mikrobangos vos per 10 sekundžių numarina ir pelėsio sporas.

Lytagra 19 03 mobilus 3 paragrafas

Prietaisas, kuris išoriškai primena mikrobangų krosnelę, sulaukė didelio kepėjų susidomėjimo, tačiau nerimaujama, kad dėl jo naudojimo išaugs gaminių kaina. Taip pat nežinia, kaip pirkėjai sureaguos į duoną, kuri taip ilgai nepelyja.

Nauja technologija perversmo duonos gamyboje tikriausiai nesukels, tačiau ji gali labai praversti kitose srityse, pavyzdžiui, kalakutienos pramonėje. Praėjusiais metais koncernas „Cargill" atšaukė 16 mln. kilogramų kalakutienos, paaiškėjus, kad ji galėjo būti užkrėsta salmonelėmis.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Ką manote apie klimato atšilimą?
Orai