Maistas
Mokslininkai sukūrė augalinį jogurtą
2014-01-10

Madridas. Ispanijos mokslininkai sukūrė naują fermentuotą produktą su probiotinėmis bakterijomis. Ši jogurto alternatyva gaminama iš grūdų ir riešutų, taip vadinamo „augalinio pieno". Produktas skirtas žmonėms, alergiškiems karvės pienui, netoleruojantiems laktozės, glitimo, taip pat vegetarams, vaikams ir nėščioms moterims, rašo „Science Daily".

Valensijos universiteto Maisto inžinerijos instituto mokslininkai tyrė migdolų, avižų, lazdyno ir graikinių riešutų, kaštainių savybes ir nusprendė, kad šios medžiagos gali būti naudojamos kaip žaliavos naujo produkto gamyboje. Ispanų tyrėjams talkinę Airijos Dublino universiteto mokslininkai pritarė, kad minėtose žaliavose yra antiuždegiminių medžiagų, galinčių sušvelninti alergines reakcijas bei pagerinti geležies įsisavinimą. Mokslininkai pateikė įrodymų, kad naujasis „jogurtas" yra puiki terpė gerosioms bakterijoms daugintis, todėl pagerina žarnyno mikrofloros sudėtį.

„Šis tyrimas padėjo gauti daugiau žinių apie augalinių produktų maistingumą ir sveikatingumą. Jų reikia, norint kurti novatoriškus gaminius, skirtus plačiajai visuomenei ar konkrečioms rizikos grupėms", - atskleidė tyrėjai iš Valensijos.

3 Paragrafas delaval

Iš riešutų ir grūdų gaminamas „pienas" gali būti naudojamas kaip alternatyva gyvuliniam ar sojų pienui. Toks produktas yra sveikų riebalų rūgščių, mažo glikeminio indekso angliavandenių šaltinis, todėl tinka sergantiems diabetu. Praturtina mitybą E, B grupės vitaminais, antioksidantais, o ląsteliena pagerina žarnyno funkcijas. Tokiuose produktuose yra daug kalio, tačiau mažiau natrio, todėl gėrimai padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą. „Riešutų pienas" ypač rekomenduojamas nėščioms moterims, nes jame gausu folio rūgšties, kalcio bei fosforo.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai