Maistas
Linų sėmenys maistingesniam pienui
2013-02-20

Oregonas (JAV). Į pašarus įmaišius linų sėmenų, karvių pieno maistinė vertė išauga, rašo portalas „Science Daily". Šiame piene yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių ir mažiau sočiųjų riebalų rūgščių. Tyrimai rodo, kad maistas, kuriame gausu sočiųjų riebalų rūgščių, didina cholesterolio kiekį kraujyje ir ilgainiui gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, tuo tarpu omega-3 ir kitos polinesočiosios rūgštys šią riziką mažina.

Oregono valstijos universiteto specialistai, eksperimentuodami su dešimčia karvių, šėrė jas pašarais, kuriuose įvairiomis proporcijomis buvo įmaišyta linų sėmenų granulių. Mokslininkai aiškinosi, koks sėmenų kiekis yra optimalus, siekiant piene išgauti daugiausia omega-3 rūgščių, bet neprarandant tekstūros bei primilžio.

Pieno tyrimai atskleidė, kad į pašarus įmaišant po 6 svarus (apie 2,7 kg) sėmenų per dieną, sočiųjų riebalų rūgščių kiekis sumažėja 18 procentų, tuo tarpu omega-3 riebalų rūgščių padaugėja 70 procentų. Be to, primilžis nesumažėja, o iš tokio pieno pagamintas sviestas šaldytuve būna minkštesnis ir mažiau lipnus.

3 Paragrafas delaval

Nors linų sėmenys ir brangesni už tradicinius pašarus, specialistai pažymi, kad omega-3 rūgštimis praturtintą pieną galima parduoti už didesnę kainą. Tyrimų duomenimis, pirkėjai yra linkę mokėti daugiau už maisto produktus, kurie turi pridėtinės maistinės vertės.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai