Maistas
Kuriama maistinių vabzdžių ferma
2018-12-07

Vilnius. Kitų metų pradžioje Lietuvoje veikti maistinių svirplių ferma, kurioje iš vabzdžių bus gaminami miltai.

Vilniaus apskrityje įsikursiančios UAB „Maistinių vabzdžių ferma“ fermos savininkas Andrius Stanislovaitis sako, kas iš pradžių ji nebus labai didelė, tačiau sėkmingai klostantis aplinkybėms, bus plečiama.

Buivydžių kaime esančiame maždaug 800 kv. metrų dydžio pastate jau netrukus bus sukurtos visos šiai veiklai tinkamos sąlygos, skelbiama įmonės pranešime spaudai. Į fermos patalpų įrengimą ir reikalingo inventoriaus įsigijimą investuota beveik 150 tūkst. eurų. Planuojama, kad ferma neužims iš karto viso turimo ploto, tačiau laikui bėgant plėsis.

Europoje vis dažniau prabylama apie paruoštus valgyti vabzdžius ir vis daugiau smalsuolių ryžtasi perlipti savo baimes bei išbandyti tokį neįprastų ingredientų patiekalą. Atsigręžiant į ne taip ir toli esančias šalis Estiją ar Suomiją, galima pastebėti, kad jose per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo vietą. Teigiama, jog Suomijoje šiuo metu paklausa jau lenkia pasiūlą.

Kuo svirpliai naudingi?

Įrodyta, kad svirpliai yra baltymų, kalcio, geležies, skaidulų ir sveikųjų riebalų šaltinis. Dėl naudingų medžiagų gausos svetur yra gaminami ir pardavinėjami įvairių rūšių batonėliai, baltymų mišiniai, įvairūs užkandžiai ir net saldainiai ar traški duonelė, kurių sudėtyje yra svirplių.

Kepant konditerinius gaminius neretai įprasti miltai keičiami šių vabzdžių miltais ar įmaišoma jų. Pavyzdžiui, Suomijoje į tam tikros rūšies duoną įmaišomi keli procentai svirplių miltų. „Tai skonio nekeičia, tačiau maistinė vertė kur kas didesnė nei įprastai paruošto kepinio“, – teigia įmonės direktorius.

Lyginant svirplių ir gyvulių, pavyzdžiui, jaučių išlaikymą bei auginimą – pastebimas nemenkas skirtumas. Šie vabzdžiai suauga per maždaug 1,5-2,5 mėn., o galvijams prireikia net 17-23 mėn. Svirpliai ne tik naudingų medžiagų užtaisas žmogaus organizmui, tačiau ir puiki priemonė prisidėti prie klimato kaitos švelninimo. Jiems reikia kur kas mažiau vandens ir maisto nei galvijams, svirpliai neišleidžia tiek kenksmingų dujų, fermos užima gerokai mažiau vietos ir jų išlaikymas nepalyginamai pigesnis.

Produkcija ir eksportas

„Maistinių vabzdžių fermos“ pagrindinė planuojama produkcija – svirplių miltai. Per pirmuosius gyvavimo metus jų pagaminti numatoma iki 2 tonų.

„Planuojame bendradarbiauti su šalimis, kuriose maistinių svirplių paklausa sėkmingai auga, –sako A. Stanislovaitis, paklaustas apie tolimesnius fermos veiklos planus, – todėl numatoma, kad didžioji dalis produkcijos bus eksportuojama kaimyninės Estijos bei Suomijos, Anglijos, Vokietijos ir Prancūzijos gamintojams. Vėliau, matydami paklausą, žengsime ir į kitas šalis.“

Šiuo metu pasaulyje skaičiuojama, kad valgomų vabzdžių rūšių yra kiek mažiau nei 2 tūkst. ir reguliariai jais besimaitinančių žmonių skaičius jau perkopia 2,5 mlrd., o dėl to ir gamintojų gretos tik didėja.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(5)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

  • Antanas

    Gerbdami skaitytojus galėtumėt parašyti, kokiame rajone randasi šis ūkis, ir gal būt net seniūniją...... Gal bijote Rusijos, kad tokia konspiracija ???

  • Ro

    Galvininkyste nebebus tokia populiari ateityje. Del klimato tarsos , uzauginti suaugusi gyvuli daug vandens sueikvojama. Zaliuju protestai bus aktyvesni ateityje.

  • nu

    i ncch........

  • O

    Gal ir žiurkes žmonių maistui galima auginti?

  • uk

    O kada sliekus pradesim valgyt?

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai