Maistas
Kiekvienam bitininkui - savas klientas
2013-11-19

Kaunas. Kai prasideda rudens darganos, dažnas prisimena seną patikrintą vaistą nuo peršalimo - medų. Jo įsigyti tiesiai iš bitininkų rankų kviečia Lietuvos bitininkų asociacija ir žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė", drauge organizuodami bendrą akciją „Susipažinkime - mes bitininkai".

Kiekvieną penktadienį iki pat Kalėdų Vilniuje, prie prekybos centro „Akropolis", nuo 14 iki 19 val. vyks bitininkų mugės. Kelis sekmadienius (pradedant jau nuo lapkričio 24 d.) bitininkų mugės bus organizuojamos ir Kaune, įprastinėje ūkininkų turgelio vietoje Karmelitų aikštėje prie „Akropolio".

3 Paragrafas delaval

„Bitininkystė - tai ne verslas, o gyvenimo būdas, kiekvienas bitininkas turi savitą filosofiją. Todėl labai svarbu, kad pirkėjas tiesiogiai pažinotų bitininką, iš kurio perka medų", - sako ŽŪK „Lietuviško ūkio kokybė" direktorius Mindaugas Maciulevičius

„Bitininkų mugėse dalyvaus po 5-10 bitininkų ir visos Lietuvos, gaminančių išskirtinės kokybės medų ir jo produktus, todėl vartotojai galės susipažinti su įvairių regionų medaus ypatybėmis", - paaiškina ŽŪK „Lietuviško ūkio kokybė" direktorius Mindaugas Maciulevičius. Skirtingose vietose surinktas medus skiriasi savo skoniu, aromatu, paruošimo būdu.

Akcijos metu kiekvienas pirkėjas galės sužinoti, koks turi būti geras medus, kuo naudingos skirtingos jo rūšys, kaip jį geriausia vartoti, kad būtų kuo daugiau naudos sveikatai. Vyks medaus degustacijos, bus pristatoma plati produkcijos įvairovė - ne tik medus, bet ir bičių duona, žiedadulkės, pikis, įvairūs šių produktų mišiniai.

Medus medui nelygu

Visi akcijoje dalyvaujantys bitininkai turi sertifikatus, liudijančius, kad jų teikiama bičių produkcija yra išskirtinės kokybės. Tai reiškia, kad jų tiekimas medus yra išgaunamas taikant aukščiausios kokybės technologijas ir laikantis griežtų apribojimų. „Visi mūsų asociacijos nariai gamina išskirtinės kokybės medų", - pabrėžė Lietuvos bitininkų asociacijos pirmininkas Žilvinas Šolys. Bitininkų asociacija jungia per 20 bičių augintojų iš visos šalies.

Pasak Ž. Šolio, žmonėms informacijos apie medų dažnai trūksta arba ji būna pateikiama netiksli. Štai, tarkime, ateina pirkėjas ir prašo artišokų ir kaštonų medaus, mat radęs kažkur informaciją, kad toks medus gydo skrandį. „Lietuvoje tokio medaus nėra ir tikriausiai nebus. Juk kaštonams, kad jų žiedai išskirtų nektarą, reikia 22 laipsnių šilumos naktimis. To tikėtis faktiškai nerealu", - paaiškina Ž. Šolys.

„Bitininkams labai svarbios tokios akcijos, nes jose jie randa atsakymą į klausimą, ko labiausiai reikia vartotojams", - gera idėja džiaugiasi Ž. Šolys, tikėdamasis ir bitininkų, ir pirkėjų aktyvumo

Lietuviškas medus yra unikalus, jis būdingas tik mūsų kraštui ir čia gyvenantiems žmonėms yra pats tinkamiausias. Kaip atsirinkti patį geriausią medų? „Reikia tiesiog ragauti. Tas, kuris jums skaniausias, bus ir pats tinkamiausias", - paprastai pataria Ž. Šolys. Jis sako, kad lietuviškas medus dažniausiai būna poliflorinis - tai reiškia, kad jis surinktas iš įvairių augalų žiedų. Norint medų pavadinti „Liepų" ar „Aviečių", reikia atlikti tyrimus, įrodančius, kad jame yra ne mažiau kaip 50 proc. būtent tų augalų žiedadulkių.

Medaus kainos šiemet - kritinės

Deja, lietuvišką medų dažnai nustelbia atvežtinis, dideliuose gamybos cechuose paruoštas medus. Jis pirkėjams lengviau prieinamas, nes juo prekiaujama dideliuose prekybos centruose, be to, neretai ir pigesnis. Bitininkų teigimu, žemiau kainos leisti lietuviškam medui jau neįmanoma, nes medaus gamybos savikaina yra didelė. „Šiemet medaus kainos kritinės. Galima sakyti, dauguma bitininkų atiduoda medų už savikainą", - sako Ž. Šolys. Pasak jo, kainas bitininkai yra priversti nuleisti, nes kitaip niekas medaus nepirks.

Nors IKP medaus gamintojai gauna paramą, bet ji nėra didelė, ypač įvertinus visus privalomus bitininkams keliamus reikalavimus. Štai keli iš jų: išskirtinės kokybės medus gali būti tiekimas tik stikliniuose induose; pirminis tokio medaus fasavimas galimas tik į nerūdijančio plieno tarą; medsukiai taip pat turi būti iš nerūdijančio plieno; bitės gali būti gydomos tik organinėmis rūgštimis ir t. t. „Vien sertifikuotas nerūdijančio plieno kibiras kainuoja apie 300 litų!", - išaugusias investicijas pabrėžia Ž. Šolys, pats turintis didelį bityną Kaišiadorių r. Kruonio seniūnijoje.

Tarp pirkėjų vis labiau populiarėja į mažesnius indelius sufasuotas medus - po 300 ar 500 g. Tiek medaus viena šeima suvartoja maždaug per savaitę ar dvi. Praėjo tie laikai, kai medus būdavo pilstomas į trijų litrų talpos stiklainius: tai ir nepatogu, ir nepraktiška, mat pradėtas valgyti medus (kai suardomas natūraliai susiformavęs paviršinis gliukozės oksido žiedas) jau po gero mėnesio pradeda prarasti kokybę, traukia drėgmę ir ima gesti.

Išskirtinės kokybės medus fasuojamas tik į stiklinius indelius ir žymimas ženkleliu „Kokybė"

Medaus kainos skiriasi priklausomai nuo jo kokybės. Tarkime, viržių medus visada bus du ar net tris kartus brangesnis už standartinį, nes jis sunkiai surenkamas dėl vėlyvo viržių žydėjimo. Toks itin brangus, aukščiausios kokybės medus neretai išvežamas į kitas ES šalis (Vokietiją, Prancūziją), nes mūsų pirkėjams jis būtų sunkiai įperkamas. „Tik apie 50 proc. mūsų asociacijos narių išgyvena iš bitininkavimo. Likusieji turi papildomus darbus", - patikina asociacijos pirmininkas.

„Tikimės, kad žmonės, apsilankę mugėse ir paragavę skirtingo medaus iš įvairių Lietuvos regionų, ras savo bitininką, iš kurio galės nuolat pirkti medų ir j produktus", - kaip vieną pagrindinių akcijos tikslų įvardija M. Maciulevičius.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai