Maistas
Keptame maiste - akrilamidas
2015-12-15

Vilnius. Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas atkreipia dėmesį, kad keptuose, gruzdintuose ar skrudintuose gaminiuose aptinkama kancerogeninė, genotoksiška medžiaga akralamidas. Kuo labiau suskrudęs produktas - tuo didesnis susidaręs akrilamido kiekis.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Vaidos Žeimienės teigimu, keptuose maisto gaminiuose aptinkami didžiausi  akrilamido kiekiai, kurie yra kenksmingi žmogaus sveikatai.

Akrilamido randama įprastame maiste, daugybėje keptų maisto gaminių, įskaitant paruoštus pramoniniu būdu, ruošiamus maitinimo įstaigose ir namuose. Didžiausi šios medžiagos kiekiai aptinkami bulvių traškučiuose, gruzdintose bulvytėse, duonos gaminiuose, javainiuose, sausainiuose, vafliuose, trapučiuose, meduoliuose, kavoje. Jo aptinkama ir džiovintuose vaisiuose, riešutuose.

V. Žeimienė pažymi, kad žmogaus suvartojamas akrilamido kiekis priklauso ir nuo mitybos bei maisto gamybos įpročių: jei gaminant maistą jį mėgstama labiau apskrudinti, didėja ir akrilamido kiekis.

Insititutas praneša, kad akrilamidas yra kancerogeninė, genotoksiška medžiaga, kelianti rimtą pavojų žmonių sveikatai. Akrilamidas susiformuoja vykstant reakcijai tarp amino rūgščių ir cukraus, paprastai maisto produktuose, turinčiuose krakmolo, kurie yra termiškai apdorojami aukštoje temperatūroje (virš 120 laipsnių kepant įprastai ar ant grotelių, skrudinant). Vykstant šiai reakcijai maisto produktai įgauna rudą spalvą, aromatą ir skonį.

Susidariusio akrilamido kiekis maiste priklauso nuo kepimo temperatūros bei laiko. Taip pat nuo žaliavos auginimo būdo, vietos, saugojimo.

Norint sumažinti akrilamido kiekį, specialistai rekomenduoja trumpinti terminio apdorojimo laiką ir mažinti temperatūrą tam, kad maistas būtų kiek įmanoma mažiau apskrudęs.

NMVRVI inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai