Maistas
Gamintojų nuomonė: jautienos vartojimas auga
2016-09-06

Vilnius. Statistikos departamento duomenimis, 2015 metais, lyginant su 2014 m., vienas Lietuvos gyventojas per metus vidutiniškai suvartojo net 25 proc. daugiau jautienos bei veršienos - apie 5 kg vienam žmogui. Bendrai mėsos suvartojimas augo 6,3 proc. - iki 84 kg per metus vienam žmogui. Nors kol kas jautienos suvartojama mažiau nei paukštienos ar kiaulienos, spartus metinis pokytis rodo, kad lietuvių mitybos įpročiai pamažu kinta - jie ieško sveikesnių alternatyvų.

„Pastebimas didėjantis jautienos ir veršienos vartojimas mūsų nestebina, nes visuomenė pamažu sąmoningai ima gerinti savo racioną - tam įtakos turi nuolatinė edukacija apie šios mėsos naudą: įvairiuose šaltiniuose jautiena nurodoma kaip itin daug geležies turinti mėsa, naudinga sportuojantiems, nėščioms moterims ir metantiems svorį", - sako „BIOVELA Group" rinkodaros departamento vadovė Rasa Jankauskaitė.

Dar 2013 m. Visuomenės sveikatos instituto atliktas tyrimas parodė, kad tik penktadalis lietuvių rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą sveikatai - tokių buvo 21,3 proc. Pasak respondentų, labiausiai maisto produktų pasirinkimą lemia jų kaina - 36,8 proc., kiek mažiau, produkto skonis - 27,9 proc. Akivaizdu, kad, praėjus keliems metams, mitybos specialistų rekomendacijos žiniasklaidoje ir naujų sveiko maisto restoranų atsiradimas davė rezultatų.

„Kita priežastis, kodėl daugėja besirenkančių jautieną ar veršieną - didėjanti gyventojų perkamoji galia: po krizės atsistačius piniginiams srautams ir pirkėjų nuotaikoms, susiformavo paklausa geresnės kokybės prekėms. Ne išimtis - ir jautiena. Remiantis 2016 m. vasarį Baltijos šalių sostinių prekybos centruose surinktais duomenimis, vidutiniam maisto krepšeliui Vilniuje pirkėjas išleidžia daugiau nei pernai - 310 eurų per mėnesį. Be to, populiarumo šiai mėsai pridėjo ir iš Vakarų atėjusi bei Lietuvoje greitai prigijusi jautienos kepsnių bei mėsainių kultūra, -  pastebi R. Jankauskaitė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, per metus padidėjo žuvies ir žuvies produktų bei  grūdinių kultūrų sunaudojimas: žuvies suvalgoma 2 kg daugiau (nuo 17 augo iki 19 kg per metus), kviečių ir rugių suvartojama vienu kilogramu daugiau negu pernai - atitinkamai po 94 ir 16 kg vienam žmogui per metus.

Deja ne visų sveikos mitybos rekomendacijų visuomenė pratusi klausytis, nes daržovių ir vaisių suvartojimas mažėjo: jeigu pernai vienas statistinis žmogus suvalgė 100 kg daržovių, šiemet šis skaičius šiek tiek mažesnis - 98 kg; vaisių ir uogų suvalgoma 1 kg mažiau - nuo 79 krito iki 78 kg, netgi bulvių vartojama mažiau - 94 kg (nuo 96 kg) per metus.

MŪ inf.

Kartu

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kuri problema Jums didžiausia?
Orai