Maistas
Europa vartoja vis mažiau vaisių ir daržovių
2015-06-18

Briuselis. „Freshfel Europa" (Europos šviežių vaisių ir daržovių forumo, į kurio sekretoriatą įeina ir Eglė Eimontaitė, maisto kokybės politikos patarėja) analitikai nustatė, kad visoje Europoje mažėja šviežių vaisių ir daržovių vartojimas.

Kaip teigia agri.eu, naujausio „Freshfel" atlikto vartojimo monitoringo, analizavusio gamybą, prekybą ir vartojimą visose 28 valstybėse narėse, duomenimis (iki 2013 m.), šviežių vaisių ir daržovių paros suvartojimo norma yra 341,82 g vienam gyventojui. Nors tai sudaro 5,6 proc. daugiau negu 2012 m., tačiau rodo 1,9 proc. mažėjimą, palyginti su ankstesnių penkerių metų vidurkiu.

„Freshfel" teigia, kad šviežių vaisių ir daržovių suvartojimo lygis Europos Sąjungoje išlieka žemesnis už Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) rekomenduojamą 400 g normą per dieną. Remiantis duomenimis, tik šešios valstybės narės atitinka rekomendacijas: Bulgarija, Kipras, Graikija, Italija, Portugalija ir Rumunija.

„Statistika rodo, kad šviežių vaisių ir daržovių vartojimas ES šiek tiek padidėjo 2013 m. Nepaisant to, ilgesnio laikotarpio analizė atskleidžia nepakankamą šių svarbių žmogaus organizmui produktų vartojimo lygį visoje ES ir bendrą mažėjimo tendenciją, - sako „Freshfel" generalinis atstovas Filipas Binaras (Philippe Binard). - Vidutinis padidėjimas 2013 m. yra teigiamas signalas, nors vaisių ir daržovių rinka bei ekonominė padėtis 2014 ir 2015 metais išlieka sudėtinga dėl įvairių priežasčių. Įvertinus įvairius veiksnius ir duomenis, vis dėlto reikia ir toliau skatinti šviežių vaisių ir daržovių vartojimą."

Statistinė vaisių ir daržovių vartojimo analizė pateikta praėjus kelioms savaitėms, kai Europos Parlamentas pritarė EK siūlymui priimti visos Europos mastu Vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programą (School Fruit Scheme, SFS), kuri bus vykdoma pastaruosius penkerius metus ir yra skirta sustiprinti ES vaikų sveikos mitybos įpročius. Beje, bendra ES pieno tiekimo mokykloms programa (SMS) įvesta 1970-ųjų pabaigoje.

Siekiant, kad nauja programa veiktų efektyviai, ji neturi būti tik atskira iniciatyva, reikia apimti kuo daugiau priemonių ir veiksmų. „Freshfel" išreiškia susirūpinimą, kad pavieniai projektai nepadeda iš esmės pakeisti per mažo moksleivių vaisių ir daržovių vartojimo.

Pranešime spaudai teigiama, kad organizacija tvirtai siekia nuoseklios ES politikos, kuri stiprintų sveikos mitybos įpročius, įskaitant išradingą ir lanksčią mokyklų struktūrą bei sustiprintą ES žemės ūkio produktų skatinimo politiką.

„Nors vartotojai paprastai žino įvairiopą šviežių vaisių ir daržovių naudą, bet, deja, nesugeba žinių paversti konkrečiais vartojimo sprendimais", - mano F. Binaras.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai