Maistas
Ekologiški kiaušiniai - maistingesni
2017-05-17

Berlynas. Hohenheimo universiteto mokslininkai palygino tradicinės paukštininkystės bendrovėse ir ekologiniuose ūkiuose išaugintų vištų kiaušinius. Pastarieji lenkia kokybe, tačiau ne lukšto tvirtumu.

Netylant diskusijoms apie organinio ūkininkavimo pranašumus, Vokietijos Gyvūnų mokslo instituto prie Hohenheimo universiteto tyrėjai palygino vištų, auginamų skirtingose sąlygose, produkciją. „Ekologiniuose ūkiuose gauti kiaušiniai yra geresnio skonio ir šiek tiek sveikesni, tačiau ant lukšto aptinkama daugiau mikroorganizmų, be to, jų trynys yra mažesnis", - išvadas portale agrarheute.com skelbia prof. dr. Michaelis Grashornas (Michael Grashorn).

Tyrėjai nustatė, kad ekologiniuose ūkiuose vištos turi didesnę judėjimo laisvę, jų lesalai pasižymi maistinių medžiagų įvairove. Paukščių, kurie lesa žolę, tarp kurios pasitaiko ir augalų, savo sudėtyje turinčių eterinių aliejų, kiaušiniai yra geresnių skoninių savybių, juose aptinkamas didesnis omega-3 riebalų rūgščių ir baltymų kiekis. Dėl fizinio aktyvumo ir neigiamo energijos balanso tokios vištos deda kiaušinius su mažesniu tryniu. Taip pat nustatyta, kad ekologiniuose ūkiuose laikomiems paukščiams gali trūkti tam tikrų amino rūgščių.

Organiniuose ūkiuose auginamų vištų kiaušinių lukštas dažnai būna netolygios spalvos, stebima didesnė paviršiaus tarša kietosiomis dalelėmis ir mikroorganizmais, palyginti su tradicinių paukštynų produkcija. Dėl galimo kalcio trūkumo racione ekologiškų kiaušinių lukštai nėra patvarūs, o ši savybė nepalanki, laikant produkciją ilgesnį laiką ar transportuojant. Lukšto ydos susijusios su lesinimo klaidomis ir vištų amžiumi. Ekologiniuose ūkiuose paukščiai išgyvena ilgiau, tačiau su amžiumi prastėja kalcio, maisto medžiagų įsavinimas ir nukenčia lukšto kokybė.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai