Maistas
Atidarytas robotizuotas ekologiško maisto fabrikas
2017-05-05

Širvintos. Robotizuotas ekologiško maisto fabrikas, į kurį investuota 6 mln. eurų, pradėjo veiklą Širvintose. Jame gaminama grybų ir daržovių produkcija. Įmonė priklauso kooperatyvui „Grybai LT".

„Fabriko idėja gimė ne iš gero gyvenimo, o iš būtinybės, - sakė Lietuvos grybų augintojų ir perdirbėjų asociacijos prezidentas, AB „Auga Group" Valdybos pirmininkas Kęstutis Juščius. Jis prisiminė maždaug prieš šešerius metus kilusią krizę dėl E. coli bakterijų, kuomet Rusija uždarė sienas europietiškai produkcijai. Netekus šios rinkos dalį eksportui skirtos produkcijos teko sunaikinti, nes šviežių pievagrybių realizacijos laikas trunka apie 7 paras, o perdirbimo nebuvo.

„Reikėjo rasti būdą, kaip padaryti produkciją mažiau priklausomą nuo kataklizmų. Grybų augintojai Lietuvoje sukūrė šaką, kurioje dirba apie 1 000 darbuotojų, o nėra nė vienos profesionalios grybų perdirbimo įmonės. Pradėjome galvoti apie perdirbimą. Norint nuvežti produkciją toli, reikia užtikrinti ilgesnį jos galiojimo terminą, nes tik taip įmanoma rasti kelius į naujas rinkas", - sakė K. Juščius.

Lietuvos grybų augintojų ir perdirbėjų asociacijos prezidentas ir fabriko idėjos atutorius Kęstutis Juščius ir kooperatyvo „Grybai LT“ administracijos vadovė Vilma Rutkauskienė

„Pievagrybių srityje mes pirmaujame Baltijos šalyse, o fabriko įkūrimas ir atidarymas įrodo, kad galime būti ne tik didžiausi grybų augintojai regione, bet ir inovatyviausi perdirbtos produkcijos gamintojai, suteikti didesnę pridėtinę vertę paruošdami supakuotus ekologiškus maisto produktus galutiniam vartotojui. Taip galime pirmauti ne tik Lietuvoje ar Baltijos šalyse, bet lygiavertiškai konkuruoti ir Vakarų rinkose", - kalbėjo K. Juščius.

Vizualiai vertinti produkciją robotams kol kas nėra patikėta

Pasak „Auga Group" Valdybos nario ir „Baltic Champs" Širvintų padalinio vadovo Marijaus Bako, įmonė per mėnesį užaugina apie 1200 t šviežių pievagrybių, tokio kiekio Lietuvos vartotojai nesuvartoja, todėl apie 80 proc. produkcijos eksportuojama. Įmonės pardavimai Švedijoje užima apie 30 proc. šios šalies šviežių pievagrybių rinkos, Suomijoje - apie 40, Norvegijoje - apie 20, Baltijos šalyse - apie 90 proc. šviežių pievagrybių rinkos. Su naujo fabriko veikla atsiveria ir tolimų regionų - JAV, Azijos, Vakarų Europos - rinkos.

Išskirtinės technologijos

„Grybai LT" fabrike kooperatyvo užsakymu unikaliai sukomplektuotos maisto produktų paruošimo ir pakavimo technologijos iš Ispanijos, Italijos, Olandijos.

Fabrike gaminami produktai pakuojami į inovatyvią lengvo plastiko pakuotę, kuri mažai kenksminga. Nuo jos pagaminimo iki panaudojimo į atmosferą išmetama gerokai mažiau anglies dvideginio, nei naudojant tokio pat dydžio stiklainį arba skardinę. Be to, visi fabriko produktai gaminami be konservantų, o produktų galiojimo laikas dėl specialios apdorojimo technologijos siekia vienus metus.

Šio roboto darbu kooperaytyvas ypač didžiuojasi

Šiuo metu fabrike gaminami ekologiški produktai iš grybų (konservuoti grybai, paruošta valgyti trinta grybų sriuba), daržovių bei ankštinių kultūrų gaminiai, sriubos. Ateityje planuojama plėsti asortimentą ir gaminti padažus.

Produkcija pasiekė užsienio rinkas

Fabrike gaminama produkcija jau eksportuojama į Jungtinę Karalystę, Prancūziją, Italiją, Pietų Korėją. Pradedama užsakomoji gamyba Suomijos rinkai, bandomosios partijos išsiųstos į JAV, Vokietiją, Olandiją, Švediją, Norvegiją, Daniją, Lenkiją, Bulgariją, Japoniją, Taivanį, Honkongą, Pietų Afriką, Jungtinius Arabų Emyratus.

Širvintų fabrike gaminama ir Lietuvos ekologiško maisto prekių ženklo AUGA produkcija.

Prisideda prie regiono plėtros

Vieta fabrikui pasirinkta neatsitiktinai, jis yra vos už kilometro nuo pievagrybių auginimo padalinio, kuriame užauginama apie 40 proc. visų šviežių Lietuvos pievagrybių. Fabrikas įrengtas panaudojant buvusios kepyklos pastatus. Pasak kooperatyvo administracijos vadovės Vilmos Rutkauskienės, įmonėje dirba 20 žmonių (iš jų 16 širvintiškių), ateityje, vykdant plėtrą, jų dirbs iki 40.

Gamybos ir fasavimo linijos yra atskirtos, tai leidžia lanksčiau organizuoti gamybą, įdarbinti fasavimo robotą visai parai

Fabriko atidaryme dalyvavęs Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktoriaus pavaduotojas Saulius Jasius sakė, kad perdirbimo įmonės atidarymas atitinka privataus verslo ir valstybės interesą.

„Vienas iš geresnio gyvenimo šaltinių - gilesnis produkcijos perdirbimas. Pridėtinės vertės kūrimas, o ne vien žaliavų eksportas - tai kelias, kuriuo turime eiti. Kitas sveikintinas dalykas - darbo vietų kūrimas regionuose", - sakė S. Jasius.

Investicijoms į fabriką kooperatyvas pasinaudojo ir Europos Sąjungos parama. Kooperatyvo nariai yra bendrovės „Riešės plantacija“, „Varėnos grybai“, „AUGA Luganta“, „Baltic Champs“ ir ūkininkas Antanas Pielikis.

MŪ inf.

Kartu

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kuri problema Jums didžiausia?
Orai