Maistas
Atėjo metas susidraugauti su negražiomis daržovėmis
2015-12-22

Vilnius. Europoje iššvaistoma net 89 mln. tonų maisto per metus. Didelę dalį maisto atliekų sudaro vaisiai bei daržovės, kurie neatitinka tobulos išvaizdos standartų. Toks švaistymas atrodo nebepateisinamas, todėl Europos Komisija kartu su pilietinėmis iniciatyvomis siekia įveikti šią problema.

Posakis, kad valgoma akimis, pasitvirtina ir prekybos centre renkantis vaisius bei daržoves. Daugybė morkų ar obuolių lieka nenupirkti, nes atrodo nepatraukliai ar keistai, nors jų maistinė vertė lygiai tokia pati. Didelę reikšmę maisto švaistymui turi itin aukšti prekybos tinklų standartai.

Prisidengdami Europos Sąjungos reikalavimais, prekybos tinklai į savo lentynas priima tik tobulos prekinės išvaizdos vaisius ir daržoves. Yra parduotuvių, kurios pačios nustato papildomus reikalavimus šviežiai produkcijai. Tokiu būdu didelė dalis išaugintos produkcijos nepatenka į rinką ir tampa šiukšlėmis. Smulkiesiems ūkininkams tai ekonominė našta, o vartotojams - didesnės kainos ir 179 kilogramai maisto atliekų žmogui per metus.

Lietuvoje daug nepanaudotų maisto produktų, kurių nenuperka vartotojai, atitenka nevyriausybinėms organizacijoms, kurios vaisius, daržoves bei kitus maisto produktus paskirsto labdaros valgykloms, bendruomenėms ir šeimoms. Tačiau vis vien daugybė maisto produktų dažnai keliauja į šiukšlynus, nes Lietuvoje gyventojai suvartoja daug mažiau nei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamas vaisių ir daržovių kiekis per dieną.

Europoje plinta iniciatyvos, skatinančios vartotojus rinktis vaisius ir daržoves nepriklausomai nuo jų išvaizdos. Europos Komisija ir Parlamentas kartu naikina per griežtus išvaizdos reikalavimus, prie jų prisideda ir verslas bei nevyriausybinės organizacijos. Prancūzijos prekybos tinklas „Intermarché" pasiūlė klientams rinktis produktus nepraėjusius „grožio testo" 30 proc. pigiau. Tokius vaisius ir daržoves jie ne tik pastatė skyriaus dėmesio centre, bet siūlė įsigyti sriubų ar sulčių. Taip prekybos tinklas parodė, kad išvaizda tikrai nėra svarbiausias faktorius renkantis šviežią maistą.

Viena iš naujausių Europos Komisijos remiamų iniciatyvų - „Flaw4Life". Jos veikimo principas - vartotojų ir tiekėjų kartu kuriama alternatyvi vaisių rinka. Kas savaitę iš augintojų superkami netinkami prekybos centrų lentynoms vaisiai ir daržovės yra pardavinėjami užsiregistravusiems lankytojams. Didelės nuolaidos ir patogus tiekimas yra šios iniciatyvos sėkmės paslaptys.

Renkantis vaisius ir daržoves svarbiausia ne jų išvaizda, o tai, kad jie yra puikus vitaminų  ir mineralinių medžiagų šaltinis. Europos Sąjungos kilmės švieži produktai - patikrinti ir patikimi, atitinkantys aukštus kokybės bei maisto saugos reikalavimus.

BNS inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai