Gyvenimas toks...
Žalioji alternatyva - verslas, iš kurio galima gyventi
2015-07-16

Kauno r. Alternatyvi veikla kaime kuria darbo vietas, palaiko gyventojų pajamas ir kaimo gyvybingumą, o kartu kloja pamatus ateičiai. Jauna Indrės ir Vinco Benevičių šeima Ringaudų kaime įkūrė alternatyvų verslą „Žali žali" ir augina saulėgrąžų, liucernos, spindulinės pupuolės daigus. Plėsdami asortimentą dar pradėjo auginti ir žirnių bei ridikėlių daigus.

Indrės Banevičienės šeima artimai susijusi su žemės ūkiu. Abu tėvai - A. Stulginskio universiteto mokslininkai, brolis taip pat baigė šį universitetą. „Nusprendžiau būti „savarankiška" ir eiti savo keliu,  nebestoti į „šeimos" universitetą, tad baigiau politikos mokslus ir viešąjį administravimą Vytauto Didžiojo universitete, o rinkodaros magistrantūrą - Vilniaus universitete. Būdama studentė, išvykau į Jungtines Valstijas, kur susipažinau su žaliojo maisto propaguotoja Loreta Vainius, ji konsultavo mano mamą, kaip auginti saulėgrąžų daigus ir kviečių želmenis, - pasakoja Indrė. - Dirbau pas ją ir įgijau konkrečios patirties, daug ko išmokau".

Namuose saulėgrąžų daigai biohumuse buvo auginami ir vartojami jau visą dešimtmetį. Indrės mama, docentė Danutė Žabaliūnienė, parašė ne vieną mokslinį straipsnį apie saulėgrąžų daigus, tad ši idėja Indrei buvo artima nuo pat vaikystės, tačiau negalvojo, kad tai taps ir jos gyvenimo dalimi.  Indrė prisimena, kad po rinkodaros magistrantūros studijų ji jau puikiai orientavosi, kaip patenkinti vartotojų poreikius.

„Tikimės, kad ir mūsų vaikai augs atsakingi, darbštūs, patriotiški, kad įtrauksime juos į savo veiklą. Su tokiomis mintimis augame ir gyvename", - sako  Indrė ir Vincas Benevičiai. Nuotraukoje - Indrė ir Vincas su dukra Sniege (nuotraukoje nėra sūnaus Aisčio, kuriam du mėnesiai)

„Daug dalykų susidėjo į vieną, prisidėjo ir namų pamokos, ir Amerikoje įgyta patirtis, tad ir ėmėmės šio verslo. Mano vyras yra taikomosios matematikos magistras ir mechanikos inžinerijos mokslų daktaras, tad pats sukonstravo visas reikalingas patalpas ir įrengimus, labai pravertė abiejų mūsų žinios ir patirtys, viską darėme savo rankomis", - džiaugiasi Indrė.

Savo ūkį Indrė įregistravo 2014 m. kovą, nors daigams auginti dirbamos žemės nereikia. Jie auginami po stogu, specialioje patalpoje, kur reguliuojama šiluma ir šviesa. Kiekvienos rūšies daigai auginami vis kitaip, todėl daug jų telpa vos 60 kv. m. plote. Tarkim, saulėgrąžų daigiai užauga per 10 dienų. Pirmas tris paras saulėgrąžos bokštais kraunamos aukštyn, svarbu jas paslėgti, o paskui jos dedamos į lentynas, kur gauna šviesos. Liucernos ir pupuolės auginamos stiklainiuose. Visi daigai auginami ištisus metus, nuo gamtos kaprizų nepriklauso, nors jų paklausa labiau sezoninė, nes vasarą uždera daug kitų daržovių. Indrė sako, kad jie turi savo pirkėją, todėl daigais prekiauja ištisus metus, išvežioja produktus pagal užsakymus, o kiekvieną šeštadienį pirkėjai jų laukia turgelyje prie Kauno pilies.

Indrė dalijasi patirtimi, kad daigai ne tik naudingi sveikatai, bet ir labai skanūs, juos galima valgyti vienus, su aliejumi, su grietine, su tunu, su vaisiais, su kitomis daržovėmis, spausti sultis kokteiliams. Benevičiai augina ir kviečių želmenis, bet jais domisi tik nedidelė pirkėjų dalis, o štai daigai dėl savo gero skonio labai populiarūs.

Paklausta, ar tokiu verslu galėtų užsiimti ir paprasti, tokių mokslų kaip jie nebaigę žmonės, Indrė atsako, kad tikrai taip. Ji pati teikia konsultacijas, visuomet padeda besidomintiems, informacijos labai daug yra ir internete, aprašyti visi procesai, kaip reikia auginti daigus, nuo ko pradėti, kas čia svarbiausia. Daigus galima auginti ir tiesiog namuose ant palangių.

„Tai yra verslas, iš kurio galima gyventi, tačiau reikia ir nuolat investuoti, rūpintis higiena ir priežiūra. Daigai yra maistas, todėl turime turėti ir maisto tvarkytojo pažymėjimą. Daigus kiekvieną mėnesį vežame tikrinti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą, nes labai svarbu, kad juose nebūtų jokių žmonėms pavojingų bakterijų, - aiškina Indrė. - Mūsų patikrinimo rezultatai visuomet geri, viską darome labai rūpestingai, norime būti atsakingas verslas".

ŽŪM inf.

Gudinas - mobilioji viršus

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas dirba ūkyje?
Orai