Gyvenimas toks...
Užsispyrimas nugalėjo - pradedamas gaminti midus
2015-05-27

Kėdainiai. Plinkaigalio kaime kaimo turizmu besiverčiantiems Jūratei ir Erikui Augustinavičiams pagaliau pavyko įgyvendinti svajonę -  gauti licenciją oficialiai ir legaliai gaminti midų. Biurokratinės kliūtys jau įveiktos: „Mes jau turime visus leidimus gaminti midų ne tik savo reikmėms", - sako ūkininkai.

Lietuvoje gana sudėtingos sąlygos mažiesiems vyndariams ir bitininkams pradėti gaminti silpnuosius alkoholinius gėrimus. „Toli žiūrėti nereikia. Latvijoje yra net 54 vyninės. Kolegos latviai, kalbėdami apie savo vyndarystės pradžią, sako, jog jiems gauti leidimus pradėti verslą daug paprasčiau negu mums. Latviai turi atlikti tik vieną tyrimą savo produkcijai, o mes tris. Tačiau svarbiausia, kad pamažu ledai pajudėjo ir mums pirmiesiems pavyko juos pralaužti", - midaus gamybos startu džiaugėsi kaimo turizmo sodybos „Šušvė" šeimininkas E. Augustinavičius.

Planuose šešios rūšys

Midų plinkaigališkis planavo gaminti ir jau pradėjo tai daryti iš savų žaliavų, mat jis turi maždaug 150 bičių šeimų bityną. „Mano planuose apie 10 tonų midaus per metus. Planuoju gaminti 6 rūšių midų, tačiau kol kas startuojame su keturiomis: bus tradicinis midus pagal senąsias receptūras, su obuolių sultimis, su pienių žiedais ir kunigaikštiškasis su bičių produktais. Midui pagaminti ir subrandinti reikia laiko - jis bręsta ne trumpiau aštuonių mėnesių", - pasakojo midaus gamintojas.

J. Ir E. Augustinavičiai pasiekė savo - pradeda gaminti midų

E. Augustinavičius savo midaus gamykloje kol kas dirbs kartu su žmona Jūrate. Jei prireiks, pagalbos tikisi iš sūnaus Mariaus, kuris kartu su tėvu darbuojasi šeimos bityne. Pagamintą produkciją Augustinavičiai pilstys į 0,5 litro talpos butelius, atvežtus iš Italijos.

„Manome, kad mūsų midaus, kuris bus nuo 11 iki 14 laipsnių stiprumo, butelis kainuos apie 6 eurus. Jo bus galima nusipirkti nedidelėse specializuotose vyno parduotuvėse", - planais dalijosi patyręs bitininkas.

Iš kartos į kartą

E. Augustinavičius atviras - bitės jo neatsiejama gyvenimo dalis: „Bitininkystė - mūsų šeimos tradicinis užsiėmimas. Mano mama patyrusi bitininkė. Draugauti su bitėmis ji pradėjo dar gyvuojant kolūkiams, kur prižiūrėjo bites, taip pat triūsė savame bityne. Brolis baigė bitininkystės mokslus, aš irgi nelikau nuošaly. Džiaugiuosi, kad draugystės su bitėmis tradicijas perduodame iš kartos į kartą - aš tą amatą perėmiau iš mamos, o iš manęs bitininkavimo paslaptis perima mano sūnus."

Augustinavičiai - dažni įvairių mugių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje dalyviai. Į jas plinkaigaliečiai keliauja ne tuščiomis, bet su medumi ir pačiais įvairiausiais jo produktais: pikiu, bičių duonele, žvakėmis bei praturtintu medumi.

Misija bus šviečiamoji

„Gaila, tačiau Lietuvoje neliko midaus pažinimo kultūros. Kai pasisuka kalbos apie šį gėrimą, dažnas galvoja, kad tai labai stiprus alkoholinis gėrimas, tačiau taip nėra. Tikras tradicinio midaus stiprumas svyruoja nuo 11 iki 16 laipsnių. Manau, kad mano misija bus švietėjiška.

Bręsta pirmosios tonos midaus

Midaus skonis ir stiprumas priklauso nuo daugelio veisksnių: nuo to, kiek jame medaus, koks jis. Aš pasitelkiau mamos receptą ir savąjį midų vadinu kunigaikščių gėrimu, nes jis nestiprus, bet labai išraiškingas. Jei midus gaminamas tik iš medaus, jis nėra kažkuo išskirtinis. Medus turi saldumo, kad pasigamintų alkoholis, tačiau toks gėrimas neturi išraiškos. Aš savąjį midų skaninu kadagio uogomis ar apyniais, dar pabandžiau pienių žiedais", - sakė E. Augustinavičius.

Istorija siekia tūkstantmečius

Midus, atsiradęs prieš kelis tūkstančius metų, yra seniausias alkoholinis gėrimas pasaulyje. Jis neretai vadinamas šiaurės Europos vynu. Midus žmonijai buvo žinomas anksčiau negu vynas ar alus. Persijoje ir Indijoje midus jau buvo gaminamas prieš 8000 metų, senovės Kinijoje ir Irane midaus gėrimai pradėti gaminti 7000-5400 metais prieš Kristų.

Midumi gardžiavosi daugelis tautų, nors didžioji dalis įsivaizdavo, kad midus yra tik jų nacionalinis gėrimas. Tačiau midus buvo taip paplitęs įvairiose tautose, kad jį galima drąsiai vadinti pasauliniu gėrimu. Midus tuo pat metu buvo šventas ir kasdienis gėrimas, jį vartojo karaliai ir valstiečiai. Midus buvo vartojamas ne tik gėrimui, bet ir religinėms apeigoms, vaistams.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip šiųmečiai orai paveikė apsirūpinimą pašarais Jūsų ūkyje?
Orai