Gyvenimas toks...
Nė kilogramo medaus neparduoda didmenine kaina
2016-01-20

Berlynas/Kaunas. „Parodoje Vokietijoje skleidžiame žinią apie save ne tik vokiečiams, bet ir lietuviams. Esame nauji midaus gamintojai, gaminame midų pagal senas tradicijas ir senus receptus", - sako Kėdainių rajone, netoli Krakių, 150 šeimų bityną turintis Erikas Augustinavičius.

Berlyno parodoje ant jo prekystalio išrikiuoti ir įvairių rūšių medaus mišiniai su liofilizuotomis uogomis, medaus arbatos, čia pat ir kvepiančios natūralaus vaško žvakės. Pasak bitininko, savame krašte yra labai ribotos galimybės reklamuotis kaip midaus gamintojus.

„Tenka važiuoti į Vokietiją, kad apie mus sužinotų Lietuvoje. Beje, vokiečiai puikiai žino, kas yra midus, o, pavyzdžiui, italams midus yra visiška egzotika", - pastebi E. Augustinavičius, midų pradėjęs gaminti tik pernai.

Parodoje „Žalioji savaitė" E. Augustinavičius ir jam talkinantis Eldaras Arbačiauskas prekiauja keturių rūšių midumi: „Pienių žiedai", „Jūratė", „Kunigaikščių" ir „Tradicinis". Pastarasis turi tautinio paveldo produkto statusą, gaminamas pagal 500 metų senumo receptą, kurį surado istorikas Rimvydas Laužikas.

Erikas Augustinavičius (nuotraukoje dešinėje) ir jam talkinantis Eldaras Arbačiauskas parodoje „Žalioji savaitė" prekiavo įvairiais medaus produktais

„Garsi žolininkė ir gydytoja Eugenija Šimkūnaitė yra pasakiusi, kad būtent midui lietuviai turi būti dėkingi už tokį turtingą folklorą, nes tik išgėrus midaus atsiskleisdavo šiaurietiškai šaltas lietuvių būdas ir pasipildavo kūryba", - linksmai pasakoja midaus gamintojas.

Jis - jau trečios kartos bitininkas. Senelis buvo mėgėjas, turėdavo iki 10 šeimų bičių. Mama Aldona Augustinavičienė visą gyvenimą bitininkavo profesionaliai, dirbo Žemdirbystės institute pas garsųjį bitininką Joną Balžeką. Ir iki šiol mama aktyviai padeda sūnui - yra midaus gamybos ekspertė.

„Kunigaikščių" midus gaminamas pagal jos receptą - jį gaminant virinami koriai ir visas tas gėris, kuris yra koriuose, patenka į gėrimą. „Kunigaikščių" midus - pats turtingiausias, jo sudėtyje yra beveik visų bičių produktų: ir duonelės, ir pikio. Dabar jau ir Eriko sūnus pradėjo aktyviai dirbti šeimos įmonėje „Šušvės midus".

Lietuviško midaus skonis parodos lankytojams patiko

Tikras midus turi būti saldinamas tik medumi ir negali būti spirituojamas (natūralus midus būna 11-13,5 proc. stiprumo). Tai reiškia, kad gamybos technologija brangi. Vienam litrui midaus pagaminti sunaudojama pusė litro medaus (matuojant tūrio santykiu), o matuojant masės santykiu, litrui midaus pagaminti skiriama 700 g medaus. „Nenoriu nuleisti kartelės", - tvirtina E. Augustinavičius.

Gamybos licencija ribota - iki 10 tonų midaus per metus. Prekybos tinklams tokie kiekiai per maži, o mažos krautuvėlės turi turėti alkoholio prekybos licenciją, taigi irgi ne visos tokią produkciją gali priimti. Šiuo metu „Šušvės midus" produkciją tiekia kelioms nedidelėms parduotuvėms Vilniuje ir Kaune. Kol kas midaus gamybai užtenka savo ūkio medaus.

„Šušvės midus" dar gamina medų su liofilizuotomis uogomis (medaus su paprastomis uogomis maišyti neįmanoma, nes uogose yra daug drėgmės ir medus labai greitai prarūgsta. Perka jau paruoštus liofilizuotų uogų miltelius, kuriuos sumaišo su medumi (liofilizuotų uogų dedama 5-6 proc.).

Pirkėjai pamėgo medaus ir riešutų mišinius, natūralias medaus arbatas su mėtomis, imbierais ir t. t. Ant prekystalio ir klasikinis produktas - medus su bičių duonele. „Vyrai, kuriems per 50 metų, kasdien būtinai turi suvalgyti po šaukštelį bičių duonelės, nes tai yra vyriški hormonai. Moterims rekomenduoju bičių pienelį", - patarimų negaili bitininkas.

Bitininkas sako, kad iš šeimos reikia stengtis gauti 100 kg medaus, tik tada bitininkavimo verslas bus tikrai rentabilus. Kažkada, kai tik pradėjo bitininkauti, jis parduodavo medų urmu, didmenine kaina, bet dabar jau keliolika metų nė vieno kilogramo taip nepraduoda - viską realizuoja mažmenine kaina.

„Nereikia nupiginti. Žinau, kad kai kurie mūsų bitininkai, laikantys po kelias bičių šeimas, medų parduoda vos po 4 eurus už kilogramą. Lenkijoje kilogramas medaus kainuoja maždaug 9 eurai, Vokietijoje - 10 eurų", - gerai kainas išstudijavęs E. Arbačiauskas džiaugiasi, kad prieš keliolika metų pradėtą įvairių produktų iš medaus gamybą pavyksta išlaikyti ir vis plėsti asortimentą.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokios priežastys verčia / priverstų atsisakyti ūkio?
Orai