Gyvenimas toks...
Modernioje sulčių spaudykloje eilėje laukti nereikia
2013-09-20

Anykščiai. Žemės ūkio kooperatyve „Ažuožerių sultys“ – pats sulčių spaudimo įkarštis. Atsiradus poreikiui dirbti dar efektyviau, kooperatyvas įsigijo naujos įrangos, kuri leis per valandą išspausti 2,5 tūkst. l – penkis kartus daugiau negu iki šiol.

Nupirkę galingesnį obuolių juostinį presą, ažuožeriškiai gamins kokybiškesnes sultis. „Spaudžiant paprastoje centrifugoje su maišais, obuoliai nėra nuolat plaunami, o juostiniame prese kiekvienas vaisiaus kontaktas su juosta yra nuplaunamas, todėl sultys būna švaresnės, – apie sulčių gamybos technologinius ypatumus pasakojo R. Butvydas (nuotr.) – Obuolių mes netarkuojame, o kapojame, nes iš obuolių tyrelės nelabai ką beišspausi, o kai vaisius kapoji, jie ant preso pasiskleidžia ir iš tokių obuolių geriau sultys išbėga, be to, jos būna šviesesnės. Tarkuojant iš karto pradeda veikti mielės, prasideda rūgimo procesas, sultys darosi tamsokos“.

Pasak R.Butvydo,  „Ažuožerių sulčių“ spaudykloje pagamintų sulčių išeiga siekia iki 70 proc. – iš 100 kg obuolių galima išspausti iki 70 l sulčių.

Ažuožerių sultis“ įkūrė 5 pajininkai, tarp kurių yra ir sodininkystės akcinė bendrovė „Ažuožerių sodai“. „Be to, esame sudarę nuomos sutartį su ŽŪK „Taujėnų sodai“, todėl turime pakankamai obuolių ir sultis spaudžiame visus metus“, – pabrėžia kooperatyvo „Ažuožerių sultys“ vadovas Regimantas Butvydas.

Kooperatyvas per metus įvairiems prekybos tinklams, mobiliuose ūkininkų turgeliuose parduoda iki 300 t obuolių sulčių. Ažuožerių k. esančioje modernioje sulčių spaudykloje austriška įranga pagamintos obuolių sultys prekybos tinklams, kaip reikalaujama, tiekiamos kartoninėse dėžutėse, su vartotojui svarbia informacija, o pavieniams gyventojams supilstomos į 3 arba 5 l plastikinius maišelius.

Pasidomėjus, iš kokių obuolių geriausiai spausti sultis, R. Butvydas tikino, jog tam labiausiai tinka saldūs desertiniai obuoliai, bet jokiu būdu ne antaniniai, kurių sultys būna rūgščios. „Mes patys gamindami sultis maišome penkias obuolių rūšis: Auksį, Spartaną, Ligolį ir kt. Tik 2 proc. vartotojų pageidauja rūgščių sulčių, kiti geria saldžias. Saldžias visuomet parduosi, o rūgščias gali tekti vežtis namo“, – pasakojo R. Butvydas.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Ką manote apie klimato atšilimą?
Orai