23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2023/05
Mašinų darbui stebėti – telemetriniai įtaisai
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Registruoti traktorių darbo valandas paprasta, tačiau tai padaryti su žemės ūkio padargais sunkiau, ypač jei jie neturi nuosavo elektros energijos šaltinio. Užfiksuoti, kiek dirvų buvo suarta arba kiek reisų atliko srutvežis, gali padėti mažieji pagalbininkai, kurie vadinami vibraciniais skaitikliais, vibraciniais laikrodžiais arba skaitmeniniais telemetriniais įtaisais.

Tarp tokios įrangos – Müller-Eletronik Actimat, Agreto VibroCounter II, Krone SmartConnect Solar, Exatrek Beacon, 365FarmNet 365Active Box ar Lacos LC:Tracker-active. Šie įtaisai fiksuoja nuosavų ar išsinuomotų žemės ūkio mašinų apdirbtą plotą, važiavimų skaičių arba darbo laiką.

Žemės ūkio technikos pardavėjai, mechanizuotas žemės ūkio darbų paslaugas teikiančios įmonės ir ūkininkai nuomoja žemės ūkio mašinas ir padargus. Lietuvoje dažniausiai atsiskaitoma pagal apdirbtą plotą, rečiau – pagal mašinos darbo valandas arba reisų skaičių. Problema ta, kad kažkas turi registruoti ir užrašyti apdirbtą plotą arba važiavimų skaičių. Tačiau yra ir elektroninių prietaisų, kurie tiksliai fiksuoja atliktų darbų kiekį ir atsiskaitymo tikslais pateikia patikimus duomenis abiem šalims.

Dvi įtaisų grupės

Įtaisus žemės ūkio mašinų ir padargų darbo laikui arba apdirbtam plotui registruoti pagal sudėtingumą galima suskirstyti į dvi grupes. Paprasčiausi skaitikliai fiksuoja ir sumuoja judesius. Jie yra tvirtinami prie žemės ūkio mašinų besisukančių dalių, pavyzdžiui, prie plūgo ar kultivatoriaus atraminio rato. Pagal užfiksuotą padargo atraminio rato apsisukimų skaičių yra apskaičiuojamas apdirbtas plotas. Jei įtaisas atpažįsta dar ir žemės ūkio mašinos darbinę padėtį, galima atskirai registruoti darbo ir transportavimo laiką. Pavyzdžiui, kai šoninės kultivatoriaus sekcijos yra pakeltos, fiksuojamas laikas transportavimo padėtyje. Jei kultivatoriaus šoninės sekcijos nuleidžiamos į darbinę padėtį, skaitiklis registruoja naudojimo laiką.

Kitas atvejis, kai skaitiklis yra pritvirtinamas, pavyzdžiui, prie savivarčio ar priekabos galinio borto. Registruojamas kiekvienas jo atidarymas ir pagal tai nustatomas reisų skaičius. Tai taip pat veikia, kai skaitiklis yra montuojamas ant srutvežio siurbimo linijos svirties arba ant mechaninio rezervuaro pripildymo lygio indikatoriaus.

Tačiau yra ir vibracinių laikrodžių arba vibracinių skaitiklių. Jie mechaniškai fiksuoja, kiek laiko judėjo žemės ūkio mašina. Pagal mašinos judėjimo trukmę galima apytiksliai apskaičiuoti apdirbtą plotą. Darbo valandų skaitikliai su papildomu jutikliu, sumontuoti žemės ūkio mašinose su nuo traktoriaus galios tiekimo veleno (GTV) sukamomis darbinėmis dalimis, gali fiksuoti, kiek laiko sukasi GTV.

Pasiūla rinkoje

Firma „Müller Elektronik“ žemės ūkio mašinų ir padargų darbo valandoms skaičiuoti siūlo skaitiklį Actimat. Kompaktiškas IP 65 apsaugos klasės įtaisas prisukamas prie žemės ūkio mašinos ar padargo. Žemės ūkio agregato pajudėjimą iš vietos fiksuoja įtaiso vibracinis jutiklis. Siekiant išvengti klaidų, galiojančiu laikomas tik ilgesnis kaip dviejų minučių mašinos judėjimo laikas. Mašinos darbo valandos rodomos skaitiklio ekrane. Skaitiklis Actimat veikia nuo įmontuoto akumuliatoriaus ir jo atidaryti negalima. Taupant energiją, kai nėra vibracijos, prietaisas išsijungia po 30 sekundžių. Skaitiklis Actimat kainuoja apie 270 eurų (su PVM).

Firmos „Agreto“ vibracinis skaitiklis VibroCounter II skirtas žemės ūkio mašinų naudojimui fiksuoti. Kompaktiško įtaiso apsaugos klasė IP69K, o tai, pasak gamintojos, reiškia, kad jį galima plauti didelio slėgio plovimo mašinomis. Įtaisas VibroCounter II prie žemės ūkio mašinos prisukamas varžtais ir nuo manipuliavimo gali būti apsaugotas plombomis. Maitinamas dviem AAA tipo baterijomis. „Agreto“ teigimu, standartinės šarminės baterijos vibracinį skaitiklį energija gali aprūpinti maždaug penkerius metus. VibroCounter II kainuoja apie 200 eurų (su PVM).

Elektronikos neturinčias mašinas integruoja į duomenų valdymo sistemą

Firmos „Krone“ įtaisas SmartConnect Solar yra skaitmeninis vibracinis laikrodis. Tačiau jis gali ne tik fiksuoti mašinos darbo valandas. Jo pranašumas tas, kad net ir paprastas, savo elektronikos neturinčias žemės ūkio mašinas (pavyzdžiui, kultivatorius, volus, žoliapjoves ar grėblius), nepriklausomai nuo gamintojo ar paskirties, su SmartConnect galima integruoti į skaitmeninę duomenų valdymo sistemą. Nauja yra tai, kad dabar įtaisas Krone SmartConnect Solar gali bendrauti su esama programine įranga Agrirouter ir siųsti į ją duomenis.

Krone SmartConnect Solar – kol kas vienintelis rinkoje toks siūlomas savarankiškas telemetrinis įtaisas. Juodoji dėžutė Krone SmartConnect Solar yra šiek tiek didesnė už išmanųjį telefoną. Kadangi įtaiso akumuliatorių maitina saulės baterija, nebūtina jungtis prie traktoriaus 12 V maitinimo tinklo ir jį galima montuoti paprastose žemės ūkio mašinose. Įtaisas SmartConnect Solar prie žemės ūkio mašinos rėmo prisukamas tvirtinimo plokštelėmis. Duomenys apie mašinos padėtį ir būseną siunčiami realiuoju laiku per integruotą GPS imtuvą ir radijo modemą su universalia SIM kortele.

Įtaisą SmartConnect Solar pritvirtinus prie priekabos borto, padėties jutiklį galima panaudoti krovinio transportavimo operacijoms suskaičiuoti. Ant pakeliamos grėblio dalies rėmo pritvirtintas įtaisas SmartConnect Solar, naudodamas padėties jutiklį, atpažįsta žemės ūkio mašinos darbinę ir transportavimo padėtį. Įvedus grėblio darbinį plotį, įtaisas gali suskaičiuoti apdirbtą plotą hektarais.

Jei mobiliojo ryšio tinklas nepasiekiamas, įtaisas SmartConnect Solar išsaugo duomenis. Kai ryšys vėl atsiranda, jis siunčia duomenis į internetinį portalą. Telemetrinis įtaisas SmartConnect Solar turi apsaugos klasę IP69K ir yra apsaugotas nuo dulkių ar purvo, taip pat gali būti plaunamas didelio slėgio plovimo įrenginiais.

Ūkininkai, žemės ūkio bendrovės ir mechanizuotas žemės ūkio darbų paslaugas teikiančios įmonės internetiniame portale mykrone.green savo mašinas gali stebėti realiuoju laiku ir atgaline data.

Įtaisas SmartConnect Solar realiuoju laiku įrašo ir perduoda šiuos mašinos duomenis: padėtį, greitį, aktyvias ir neaktyvias darbo valandas, nuvažiuotą atstumą, darbo ir transportavimo padėtį, važiavimų skaičių, apdirbtą plotą, akumuliatoriaus įkrovos lygį.

Krone SmartConnect Solar kainuoja apie 750–800 eurų (su PVM). Į kainą įskaičiuoti mobiliojo telefono mokesčiai, naudojimasis internetiniu portalu ir dvi montavimo plokštelės.

Jungiasi prie traktoriaus telemetrijos modulio

Firma „Exatrek“ siūlo modulius, kurie prijungiami prie bet kurio traktoriaus ir siunčia duomenis į internetinį portalą, kuriame ūkininkai gali stebėti ir vertinti savo žemės ūkio technikos parką naudodamiesi kompiuteriu arba programėle išmaniajame telefone. Žemės ūkio mašinoms ir padargams siūlomas įtaisas Beacon, kuris belaidžiu ryšiu jungiasi su traktoriaus telemetrijos moduliu, todėl jų darbą galima peržiūrėti internete.

Įtaisas Exatrek Beacon fiksuoja darbo, apsisukimo lauko pagrąžose, važiavimo keliais ar prastovų laiką. Tačiau Exatrek Beacon neveikia savarankiškai, jam visada reikalingas traktoriuje esantis telemetrijos modulis. Įtaisas 365FarmNet 365Active Box gali būti naudojamas bet kurio gamintojo žemės ūkio technikos parkui valdyti. Jis turi įmontuotą akumuliatorių ir, pritvirtinus prie žemės ūkio mašinos ar padargo, veikia savarankiškai. Planšetiniam kompiuteriui arba išmaniajam telefonui papildomai reikia specialios programėlės 365ActiveApp. Įtaisas 365Active Box kainuoja 124 eurus (be PVM), tačiau kas mėnesį skaičiuojamas mažiausiai dar 5 Eur (be PVM) naudojimosi platforma 365FarmNet mokestis.

Naudojant firmos „Lacos“ įtaisą Lacos LC:Tracker-active jėgos mašinas galima integruoti į 365FarmNet 365Active sistemą. Transporto priemonėje stacionariai sumontuotas GPS įtaisas įsijungia automatiškai, kai užvedamas variklis. LC:Tracker atpažįsta netoliese esančius 365Active Box įtaisus ir taip gali registruoti ir priskirti jiems atliekamus darbus. Be to, derliaus nuėmimo darbus galima fiksuoti naudojant ActiveDoc modulyje integruotą derliaus transportavimo žurnalą. Jame pagal atskirus laukus galima registruoti mašinų padėtį ir svėrimo duomenis. Taip galima tiksliai paskirstyti, pavyzdžiui, nuimtų kukurūzų derlių. Įtaisas kainuoja 335 Eur, o metinė licencija dar 150 eurų.

***

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis telemetrinį įtaisą

  • Atsparumas vandeniui: bet kuriuo atveju įtaisai turėtų būti sandarūs. Pranašumas, jei juos galima plauti didelio slėgio plovimo mašinomis.
  • Skiriamoji geba ir tikslumas: kaip laikrodis fiksuoja žemės ūkio mašinos naudojimo apimtį – mechaniškai ar elektroniniu būdu ir kiek tikslūs yra rodmenys.
  • Ar įtaisas atsparus manipuliacijoms.