23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/06
Metų traktoriaus rinkimuose – sugrįžimai
  • Dainoras LUKAS
  • Mano ūkis

Romoje vykusiame žurnalistams skirtame renginyje pristatyti nauji modeliai, pretenduojantys į kasmetinius „Metų traktoriaus“ apdovanojimus. Iš viso pasiūlyta 15 traktorių.

Nuo 1998 metų rengiamas konkursas, organizuojamas Italijoje leidžiamo žurnalo „Trattori“, šiemet prasidėjo džiugiomis naujienomis: į konkursą sugrįžo John Deere ir Valtra traktorių gamintojai, kurie anksčiau jau yra pelnę pagrindinius šio konkurso laurus. Amerikiečių bendrovės traktoriai šiame konkurse yra triumfavę tris kartus, suomių atstovai – sykį.

Konkurso komisijos pirmininkas Fabijus Zamaretis (Fabio Zammaretti) neslėpė, kad šių gamintojų sugrįžimas svarbus šiems apdovanojimams.

Rengiasi svarbiausiai parodai

„John Deere“ ir „Valtra“ atstovai sakė, kad šiemet turi ką pasiūlyti pirkėjams, todėl vėl dalyvauja konkurse.

O toliau – ne tokia džiugi žinia. Vienintelis dalykas, ką šiuo metu galima paskelbti apie „John Deere“ pasiūlytą modelį, yra jo pavadinimas 6120M. Šis traktorius pretenduos į pagrindinį apdovanojimą.

Apie „Valtra“ siūlomus gaminius galime informuoti, kad suomiai pasiūlė du savo gaminius – N154E Versus ir A114 HiTech 4. Šios bendrovės pristatymas išsiskyrė tuo, kad pagrindines technines charakteristikas aiškino pardavimų inžinierius, kuris pats keletą metų vairavo skirtingų gamintojų traktorius ir galėjo juos palyginti, remdamasis savo patirtimi. Jis švelniai pašiepė ūkininkus, kurie renkasi traktorius pagal jų galingumą, nors iš tiesų dažnai tai nėra itin svarbu, nes galia nėra išnaudojama.

Techninės informacijos skelbimui taikomas embargas iki žemės ūkio technikos parodos „Agritechnica 2019“, kuri vyks lapkritį. Kas dvejus metus vykstančioje parodoje viso pasaulio traktorių gamintojai demonstruoja pagrindines savo naujoves ir pasiekimus. Ši paroda gamintojams tokia svarbi, kad jie nerizikuoja net menkiausius techninius niuansus atskleisti iki renginio pradžios. Šiemet paroda Hanoveryje vyks lapkričio 10–16 dienomis.

Kaip pažymi F. Zamaretis, tenka taikytis su tokiais gamintojų pageidavimais dėl embargo techninei informacijai, nes svarbu yra, kad visi gamintojai dalyvautų konkurse.

Be minėtų traktorių, buvo pristatyti nauji Massey Ferguson, Carraro, Same, Kubota, Claas, New Holland, Fendt, Case IH, Steyr, McCormick modeliai. Visos mašinos rungsis „Metų traktoriaus“, „Geriausio standartinio traktoriaus“, „Geriausio specializuoto traktoriaus“ ir „Tvaraus traktoriaus“ kategorijose.

Inžinierių rūpestis – suvaldyti „arklius“

„New Holland“ atstovai kalbėjo apie kinematikos, hidraulinių pakabų svarbą, triukšmo izoliacijos ir vibracijos sumažinimą iki minimumo, degalų taupymą. Ši bendrovė konkursui siūlo T4.110N ir T5.140 Dynamic control mašinas.

„Claas“ traktorius Axion 960 Terra Trac (450 AG, 6 cilindrai) jau buvo ne kartą viešai pristatytas, vasarą prasidės masinė jo gamyba. Žinoma, pagrindinis jo akcentas yra vikšrai ir vikšrinės važiuoklės sistema.

Galingas 450 AG variklis inžinieriams kelia klausimą – kaip tuos „arklius“ suvaldyti efektyviai. Gamintojai pripažino, kad ankstesni šios serijos modeliai turėjo trūkumų. Gaminant galingas mašinas visada reikia eiti į kompromisus, aukoti vieną pranašumą dėl kito. Mašina galima saugiai važiuoti 40 km/val. greičiu. Traktoriaus su vikšrais kontakto su dirva atramos plotas yra 35 proc. didesnis nei traktoriaus su ratais, taip galima saugoti dirvožemį ir važiuoti bet kokiomis sąlygomis ir neprarasti kontakto su dirva.

Ši mašina itin autonomiška, 867 litrų degalų užtenka 12 val. nepertraukiamo darbo. Degalų telpa trečdaliu daugiau nei į ratinį traktorių.

„Massey Ferguson“ pristatyto MF 3709 Alpine modelio (94 AG, 4 cilindrai, 105 l bakas) pavadinimas sufleruoja apie jo pritaikymą kalnuotoms vietovėms.

Gamyklos atstovas pabrėžė, kad kuriant traktorių siekta, jog dizainas padėtų geriau dirbti, o ne tiesiog mašina gražiau atrodytų. Klientų apklausos aiškiai rodo: visiems svarbu, kad traktorius būtų kuo pigesnis ir galėtų padaryti kuo daugiau. Gamintojai kaip privalumus minėjo ir tokias malonias smulkmenas kaip šildomi veidrodėliai, telefono dėklas, bluetooth radijas.

„Kubota“ atstovai, pasiūlę M4072 modelį (74 AG, 4 cilindrai, 55 laipsnių apsisukimo kampas), taip pat kalbėjo, kad nauji traktoriai kuriami atsižvelgiant į pirkėjų pageidavimus: t. y. kad juo naudotis galėtų bet kuris ūkininkas, nesvarbu, ar jis yra ekspertas, ar visai naujokas. Pabrėžta, kad absoliučiai visi ūkininkai reikalauja kondicionieriaus kaip standartinės įrangos. Gamyklos atstovai teigė, kad visi traktoriai yra pagaminti Japonijoje, o tai turėtų liudyti kokybės garantiją.

Italų Carraro modelis V75 (75 AG, 3 cilindrai) pritaikytas dirbti vynuogių laukuose. Jo plotis – vos 1 metras. Didelis dėmesys skirtas jo manevringumui posūkiuose. Šis modelis taip pat sukurtas atlikus didžiulę apklausą, įvertinus naudotojų, inžinierių, konkurentų nuomonę ir patirtį.

„Same“ mašina Frutteto 100 ActiveSteer (91 AG, 3 cilindrai) taip pat skirta vynuogių augintojams, tačiau gerokai platesnė (nuo 1,54 iki 1,63 m pločio). Tačiau jos manevringumo galimybės neatrodo prastesnės.

Intriguoja naujos kategorijos startas

Dalis naujovių tikrai sukels susidomėjimą, tačiau kai kurie prašymai neskelbti gaminių techninių savybių rinkimų žiuri nariams atrodė neįprasti. Akivaizdus niuansas, jungiantis daugelį gamintojų, vis didėjantis dėmesys naudotojų poreikiams ir darbo patogumui. Stebint naujų patogumų pristatymus net kilo mintis, kad gamintojai persistengia, norėdami įtikti pirkėjams.

Šiemet konkurse įvesta nauja „Tvaraus traktoriaus“ kategorija. Joje traktoriai bus vertinami atsižvelgiant į kelis kriterijus: skaitmenizavimą, automatizavimą, alternatyvių degalų naudojimą, galimybę traktorius jungti į grupes ir nuotolinio serviso galimybes.

„Iš tiesų sunku pasakyti, kaip pasisuks reikalai su šia kategorija. Gamintojai eksperimentuoja, ieško, tačiau visi esame situacijoje, kai nežinome, kaip toliau bus vystomasi šia kryptimi. Man ši padėtis primena 1896 m. pirmosios šiuolaikinės olimpiados 100 metrų bėgimo finalą. Jame varžėsi 5 bėgikai, visi jie startavo iš skirtingų kūno padėčių ir tik vėliau paaiškėjo, kuri pozicija yra geriausia. Taip ir su traktoriais, mes nežinome, kuri starto pozicija yra tinkamiausia“, – lygino F. Zamaretis.

Šiai kategorijai traktorius pasiūlys pati konkurso komisija.

Pagrindinis konkurso „Metų traktorius 2020“ rėmėjas – padangas gaminanti kompanija „Trelleborg“. Grupės prezidentas Elijus Bartolis (Elio Bartoli) teigė, kad gaminant padangas orientuojamasi į jų pritaikymą išmaniajam ūkininkavimui. „Tai be galo svarbu. Vien tinkamas slėgis padangose ūkio išlaidas gali sumažinti iki 20 proc.“, – sakė jis.