23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/05
Saugus augalų apsaugos produktų naudojimas – ne prabanga, o būtinybė
  • Zita VARANAVIČIENĖ Lietuvos augalų apsaugos asociacija
  • Mano ūkis

Įsibėgėjant pavasariui, prasideda augalų vegetacija, prasideda ir ūkininkų darbų sezonas laukuose. Augalų apsaugos produktų naudojimas yra neatskiriama modernių augalų auginimo technologijų dalis.

Lietuvos augalų apsaugos asociacija jau kelerius metus įgyvendina augalų apsaugos produktų gamintojų iniciatyvą dėl saugaus ir tausaus augalų apsaugos produktų naudojimo, vykdo švietėjišką veiklą, siekdama puoselėti tvarų žemės ūkį. Organizuojame seminarus ir mokymus, diegiame saugaus augalų apsaugos produktų naudojimo naujoves ir tinkamo pakuočių tvarkymo įpročius.

Visas dvylika taisyklių apibendrina viena taisyklė – skaitykite augalų apsaugos produktų etiketes. Jose pateikiama visa reikalinga saugaus augalų apsaugos produktų naudojimo informacija, nurodomos asmeninės apsaugos priemonės ir pan. Svarbu tik prieš naudojimą atidžiai perskaityti ir laikytis nurodymų. Be to, Lietuvos Respublikoje registruotų augalų apsaugos produktų etiketės yra skelbiamos Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos tinklalapyje.

Patys mokymų klausytojai, kaip pagrindinius saugaus augalų apsaugos produktų naudojimo trūkumus, įvardija asmeninių apsaugos priemonių nedėvėjimą arba netinkamų priemonių dėvėjimą ir higienos reikalavimų nesilaikymą, netinkamą atliekų šalinimą.

Neseniai viename iš socialinių tinklų buvo paskelbtos nuotraukos apie pamiškėje paliktas tuščias ir arba iš dalies užpildytas augalų apsaugos produktų pakuotes. Sprendžiant iš nuotraukose matomų etikečių su oranžinėmis piktogramomis, gali būti, kad tai senokai įsigyti produktai. Pagal senąją klasifikavimo tvarką suklasifikuotus ir paženklintus (oražinės piktogramos) mišinius į rinką buvo galima tiekti iki 2015 m. birželio 1 d. Nuo šios datos visi mišiniai turėjo būti klasifikuojami ir ženklinami pagal naują tvarką, tačiau iki 2017 m. birželio 1 d. dar buvo leidžiama išparduoti jau į rinką patiektus mišinius, t. y. jau esančių parduotuvių lentynuose mišinių nebuvo reikalaujama perženklinti.

Tikrai per švelnu tokius vaizdus pavadinti neūkiškumu ar chuliganišku elgesiu. Tai tiesiog nusikaltimas – ir gamtai, ir žmonėms. Kadangi po nuotraukomis socialiniame tinkle atsirado Aplinkos ministerijos komentaras, norisi tikėti, kad institucijos reagavo tinkamai ir kad informacija buvo perduota kontroliuojančioms institucijoms ir pavojingų atliekų tvarkymo licenciją turinčioms įmonėms, o taip besielgiantys asmenys bus išaiškinti.

Nekyla abejonių, kad šiuo konkrečiu atveju nebus lengva nustatyti kaltininką. Lietuvos Respublikos cheminių medžiagų ir preparatų įstatymas tokiu atveju, kai cheminių medžiagų ar mišinių šeimininko neįmanoma nustatyti, numato, kad tos medžiagos pripažįstamos bešeimininkiu turtu. Yra numatyta tvarka, kas ir kaip turi pasirūpinti tuo bešeimininkiu turtu (šiuo atveju – jo utilizavimu).

Lietuvos augalų apsaugos asociacija nėra nei politiką formuojanti, nei kontroliuojanti įstaiga. Mūsų misija apsiriboja švietėjiška veikla ir asociacijos narių vykdomais projektais, propaguojant tinkamą augalų apsaugos produktų naudojimą.

Šitas netinkamo ar net nusikalstamo elgesio pavyzdys yra kaip deguto šaukštas visų ūkininkų medaus statinėje. Vienas neatsakingas ūkininkas uždeda dėmę visiems tvarkingai ūkininkaujantiesiems. Tačiau mes žinome ir galime pasidžiaugti tikrai sąmoningais, tvarkingais ūkininkais, kurie labai preciziškai tvarko augalų apsaugos produktus. Balandžio pradžioje organizavome seminarą būtent Kėdainių rajono ūkininkams, dalyvaujantiems asociacijos vykdomame bandomajame pakuočių tvarkymo projekte „Augalų apsaugos produktų pakuočių tvarkymas Lietuvoje“. Gerąja prasme stebina kūrybiškumas. Ūkyje, kuriame vyko mokymai, tvarka kaip vaistinėje. Pakuotės tinkamai skalaujamos, saugomos ir atiduodamos atliekų tvarkytojams.

Taisyklingo augalų apsaugos produktų pakuočių tvarkymo pagrindas yra tinkamas jų išskalavimas. Pakuočių skalavimas (trigubas arba integruotas) yra teisės aktais nustatyta prievolė. Supylus augalų apsaugos produktą į purškimo įrangą, produkto pakuotė turi būti skalaujama taikant integruoto skalavimo (skalaujant suspausto vandens srove) ar trigubo skalavimo būdus. Trigubas skalavimas taikytinas tik kietosioms plastiko pakuotėms iki 25 l talpos. Integruoto skalavimo būdas galimas, jei purkštuvas turi tam pritaikytą įrenginį.

Tuščia pakuotė skalaujama tada, kai ruošiamas purškiamasis (darbinis) tirpalas. Taip nesusidaro nuotekiniai vandenys, užteršti cheminėmis medžiagomis. Skalavimui naudotas vanduo supilamas į purkštuvo rezervuarą ir sunaudojamas.

Tinkamai skalaujant pakuotes, mažinama dirvos ar (ir) paviršinio ir požeminio vandens taršos rizika, tačiau taupomi ir ūkininkų pinigai. Yra paskaičiuota, kad ištuštintoje, bet neišskalautoje pakuotėje lieka iki 2 proc. augalų apsaugos produkto. Taigi, nelygu pakuotės dydis ir naudojamo produkto kaina, su kiekviena neišskalauta pakuote ūkininkas praranda po kelis eurus. Raginame būti sąmoningus, jokiu būdu negalima mesti pakuočių į buitinių atliekų konteinerį ir kitu netinkamu būdu jų „atsikratyti“, kaip matome iš šio labai netinkamo elgesio pavyzdžio Kėdainių rajone. Išskalautos augalų apsaugos produktų pakuotės tvarkomos vadovaujantis atliekų tvarkymą reglamentuojančiais teisės aktais.

***

Dėmesio! Ištuštintoje pakuotėje vis dar lieka apie 2 proc. produkto. Vadinasi, nelygu naudojamo produkto kaina, su kiekviena neišskalauta pakuote ūkininkas praranda nuo vieno iki kelių eurų. Taigi, skalavimas taupo pinigus, nes leidžia sunaudoti cheminį produktą iki paskutinio lašo. 

***

Tinkamo augalų apsaugos produktų pakuočių skalavimo eiga

TRIGUBO SKALAVIMO METODAS

  • 1 veiksmas. Visiškai ištuštinkite pakuotės turinį į purkštuvo rezervuarą ir palaukite 30 sekundžių, kol produktas išlašės.
  • 2 veiksmas. Įpilkite vieną ketvirtąją talpos švaraus vandens.
  • 3 veiksmas. Užsukite dangtelį ir 30 sekundžių intensyviai kratykite pakuotę, sukdami visomis kryptymis, kad vanduo gerai išskalautų visą vidinį pakuotės paviršių.
  • 4 veiksmas. Skalavimui naudotą vandenį supilkite į purškiamojo tirpalo paruošimo bakelį ar purkštuvo rezervuarą. Pakuotę palaikykite apverstą tol, kol iš jos ištekės visas skystis.

2–4 veiksmus būtina kartoti po 3 kartus.

Patikrinkite, ar pakuotė gerai išplauta.

INTEGRUOTAS SKALAVIMO METODAS

Šis metodas yra efektyvus, spartus (palyginti su trigubo skalavimo metodu) ir saugus dirbančiajam.

  • 1 veiksmas. Supilkite produktą į preparatų maišymo ir pakuočių plovimo įrenginį ir dar palaukite apie 30 sekundžių, kol išlašės paskutiniai lašeliai.
  • 2 veiksmas. Pakuotė turi būti skalaujama įrenginyje esančiu specialiu plovimo purkštuku. Norint tinkamai išskalauti, pakuotę būtina skalauti ne trumpiau kaip 30 sekundžių.
  • 3 veiksmas. Nepamirškite nuplauti dangtelių.

Patikrinkite, ar pakuotė gerai išplauta.

Išskalavę vienu iš minėtų metodų išplautas pakuotes palikite saugioje vietoje, kad nuvarvėtų ir išdžiūtų.

Išplautą pakuotę atsargiai pradurkite. Jei galite, suspauskite.

Asociacija projekto dalyvių prašo išskalautas pakuotes sudėti į specialiu ženklu „Skalauk atsakingai“ pažymėtus maišus. Dangtelius reikia atskirti nuo pakuočių ir surinkti į atskirą maišą.

Svarbu! Neskalaukite lanksčių plastikinių, popierinių ar aliuminio folijos pakelių. Saugiai jų išskalauti neįmanoma.

***

Pagrindinius saugaus augalų apsaugos produktų naudojimo patarimus galima surašyti į dvylika svarbiausių taisyklių

  • 1 taisyklė. Privaloma naudoti tik Lietuvos Respublikoje registruotus augalų apsaugos produktus.

Pagal Lietuvos Respublikos augalų apsaugos įstatymą įvežti, sandėliuoti, prekiauti ir naudoti Lietuvos Respublikoje leidžiama tik pagal šį įstatymą (nuoroda į tiesioginio taikymo ES reglamentą Nr. 1107/2009) įregistruotus augalų apsaugos produktus. Kito gamintojo produktams originalaus produkto registracija negalioja. Prieš tiekdamas juos į rinką, toks gamintojas arba jo atstovas turi pateikti dokumentus teisės aktų nustatyta tvarka (Reglamento Nr. 1107/2009 28 ir 53 str.).

  • 2 taisyklė. Prieš naudojimą būtina perskaityti augalų apsaugos produkto etiketę.

Privalu griežtai laikytis produktų etiketėse nurodytų reikalavimų, įskaitant higienos, aplinkos apsaugos ir priešgaisrinius reikalavimus bei darbų saugos taisykles.

  • 3 taisyklė. Būtinai naudokitės asmeninėmis apsaugos priemonėmis, kaip nurodyta produkto etiketėje ir (ar) saugos duomenų lape.

Asmuo, atsakingas už darbą su produktais, arba ūkininkas parenka asmenines apsaugos priemones, atsižvelgdamas į etiketėje nurodytus reikalavimus.

Privalomos asmeninės apsaugos priemonės, dirbant su visais augalų apsaugos produktais, yra šios: nitrilo gumos pirštinės, kombinezonas, guminiai batai ir apsauginiai akiniai. Esant pavojui įkvėpti kietųjų ar skystųjų dalelių, būtina užsidėti respiratorių arba puskaukę.

Informaciją apie konkretaus produkto saugiam naudojimui rekomenduojamas asmenines apsaugines priemones rasite produkto etiketėje.

  • 4 taisyklė. Augalų apsaugos produktus laikykite saugiai ir tinkamai.

Draudžiama laikyti produktus kartu su maisto produktais, pašarais ir trąšomis.

Saugojimo vietos turi būti sausos, erdvios, tvarkingais stogais, medinės konstrukcijos padengtos ugniai atspariais mišiniais, užrakintos. Grindys geriausia betoninės, virš žemės paviršiaus, pakraščiuose paaukštintos. Draudžiama produktus laikyti ant grindų be padėklų.

Produktų saugojimo vietose turi būti įrengtos lentynos, natūrali arba dirbtinė ventiliacija.

Augalų apsaugos produktams, kaip ir kitiems klasifikuojamiems cheminiams mišiniams, visada taikoma bendroji atsargumo frazė (P102): laikyti vaikams neprieinamoje vietoje.

  • 5 taisyklė. Laikykitės purškiamojo tirpalo ruošimo rekomendacijų.

Ruošiant purškiamąjį tirpalą kyla didžiausias pavojus apsinuodyti ir užteršti aplinką. Draudžiama purkštuvą pripildyti, ištuštinti, plauti arba skalauti netoli vandens telkinių, šulinių, gręžinių ir nuotekų tinklo. Tam būtina parinkti specialią aikštelę arba kitą saugią vietą lygiu paviršiumi. Purkštuvą pildant lauke, būtina periodiškai keisti vietą. Ruošdami tirpalą, būtinai naudokitės asmeninėmis apsaugos priemonėmis.

  • 6 taisyklė. Supylę produktą į purkštuvą nedelsdami išskalaukite pakuotę.

Saugokite gamtą ir tinkamai skalaukite augalų apsaugos produktų pakuotes.

  • 7 taisyklė. Atsakingai elkitės su augalų apsaugos produktų pakuotėmis.

Išskalautas ir išdžiovintas pakuotes iki jų surinkimo ir atidavimo atliekų tvarkytojams laikykite produktų sandėlyje.

Pakuotes naudoti kitiems tikslams draudžiama.

  • 8 taisyklė. Augalų apsaugos produktus naudokite su patikrinta ir tinkamai sureguliuota įranga.

Profesionaliam naudojimui skirti augalų apsaugos produktai privalo būti naudojami tik su patikrinta įranga. Sijos purkštukai turi būti vienodi, o jų tipas ir dydis parinkti taip, kad būtų užtikrintas tolygus purškiamojo paviršiaus padengimas ir išvengta lašelių nunešimo pavėjui.

  • 9 taisyklė. Rūpinkitės asmeninių apsauginių priemonių būkle.

Asmeninės apsaugos priemonės turi būti keičiamos naujomis pagal įmonės gamintojos instrukcijoje nurodytas rekomendacijas arba tuomet, kai jose atsiranda defektų. Baigiantis garantiniam laikui, taip pat pajutus produkto kvapą, kvėpavimo aparatus ar filtruojančių kvėpavimo takų apsaugos priemonių filtrus būtina pakeisti.

Kiekvienos darbo dienos pabaigoje asmeninės daugkartinio naudojimo apsaugos priemonės turi būti išvalytos ir padarytos nekenksmingos.

  • 10 taisyklė. Venkite bet kokio sąlyčio su produktu ar purškiamuoju tirpalu.

Daug lengviau išvengti apsinuodijimo negu jį gydyti. Saugokitės, kad tirpalas nepatektų ant odos ir į akis. Nekvėpuokite išpurkšta tirpalo dulksna.

Darbo metu nerūkykite, negerkite, nevalgykite. Baigę darbą ar prieš valgydami visada nusiprauskite vandeniu su muilu, išsiskalaukite burną, išplaukite darbo aprangą, o apsaugos priemones išvalykite. Įvykus sąlyčiui, elkitės pagal etiketėje nurodytas rekomendacijas.

  • 11 taisyklė. Baigę darbą, rūpestingai nuplaukite pirštines prieš jas nusiimdami.

Nenusimovę pirštinių jas nuplaukite vandeniu, nusiaukite batus, nusivilkite kombinezoną, nusiimkite kitas apsaugos priemones, vėl nuplaukite pirštines ir tik tada jas nusimaukite kuo mažiau liesdami išorinę jų pusę.

  • 12 taisyklė. Pajutę negalavimo požymius, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Visais atvejais apsinuodijus cheminėmis medžiagomis (net ir lengvai) būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją. Kiekvieno registruoto augalų apsaugos produkto etiketėje ir saugos duomenų lape yra nurodyta pirmoji pagalba apsinuodijus, todėl gydytojui parodykite produkto etiketę, saugos duomenų lapą arba nurodykite produkto prekinį pavadinimą.

Pirmają pagalbą teikiantys gydytojai turi galimybę kreiptis į Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą ir gauti jiems labai reikalingą pirmosios pagalbos ir gydymo apsinuodijus tam tikru cheminiu mišiniu informaciją.

***

Ekspertų komentarai

Darius BAŠKYS, Valstybinės augalininkystės tarnybos Agrochemijos skyriaus vedėjas

Už saugų augalų apsaugos produktų (toliau – AAP), skirtų profesionaliajam naudojimui, panaudojimą ūkiuose atsakingi ūkių savininkai (valdytojai) arba jų paskirti asmenys, kurie teisės aktų nustatyta tvarka privalo būti išmokyti ir turėti augalų apsaugos pažymėjimus bei kas penkerius metus atnaujinti žinias.

Pagrindiniai teisės aktai, nustatantys ūkio subjektams AAP naudojimo tvarką, yra Lietuvos Respublikos augalų apsaugos įstatymas ir Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklės, patvirtintos LR žemės ūkio ministro 2003 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. 3D-564 „Dėl Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklių patvirtinimo“.

Ūkio subjektams, nesilaikantiems AAP naudojimo reikalavimų, pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 342 str. 1 d. skiriama bauda nuo 60 iki 120 eurų, padarius nusižengimą pirmą kartą, o nusižengus pakartotinai – nuo 140 iki 300 eurų.

Vieni iš dažniausiai pasitaikančių AAP naudojimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų nesilaikymo atvejų yra šie:

  • nepildomas arba ne visai užpildomas augalų apsaugos produktų naudojimo apskaitos žurnalas (reikia priminti, kad šis žurnalas turi būti nuolat saugomas AAP naudotojo buveinėje arba gyvenamojoje vietoje);
  • AAP ir beicuota sėkla saugomi nesilaikant nustatytų reikalavimų (patalpos nepaženklintos įspėjamaisiais ženklais, patalpose nėra talpyklų su natūraliais (smėliu, pjuvenomis, durpėmis) ar sintetiniais sorbentais, tam atvejui, jeigu AAP išsipiltų ar išsibarstytų);
  • AAP purškiami neturint naudojamų produktų etiketėse nurodytų asmens apsaugos priemonių;
  • atsakingi už AAP naudojimą asmenys neturi augalų apsaugos pažymėjimo arba jo galiojimas pasibaigęs;
  • purškiama nepatikrintais, t. y. neturinčiais galiojančio purkštuvo pažymėjimo, purkštuvais;
  • į elektroninę informacinę sistemą PPIS nekeliama informacija apie planuojamus žydinčių augalų purškimus AAP ar sėją neonikotinoidais apdorota vasarinių rapsų sėkla.

Pasėlius AAP privaloma apdoroti taip, kad būtų išvengta besiribojančių laukų užpurškimo. Būtina atkreipti dėmesį į vėjo greitį ir kryptį – idealu, kai vėjo greitis yra iki 3 m/s ir jis pučia į priešingą pusę nuo gyvenamųjų teritorijų, sodybų, gretimų laukų.

Svarbu žinoti, kad mūsų šalyje tiekti rinkai, saugoti, naudoti ir reklamuoti leidžiama tik Lietuvoje registruotus AAP. Neregistruotų Lietuvoje augalų apsaugos produktų naudojimas yra neteisėta veikla. Kalbant paprasčiau, tokie žmonės pažeidžia galiojančių teisės aktų reikalavimus, be to, neaiškios kilmės produktų naudojimas gali pakenkti ne tik aplinkai, bet ir pačiam apdorojamam augalui.

Augalininkystės tarnybos žiniomis, Europos Komisijos užsakymu 2014 m. atlikto tyrimo studija „Tikslinis tyrimas dėl nelegalių ir padirbtų pesticidų prekybos ES“ buvo pristatyta 2015 m., kurioje neoficialiais duomenimis Lietuva buvo įvardyta tarp kitų ES valstybių, kuriose neregistruotų AAP naudojimas viršija 10 proc. Minėtas tyrimas nėra atnaujintas, todėl duomenų apie situacijos pokyčius nėra.

Augalininkystės tarnyba nuolat efektyvina AAP priežiūrą, esant įtarimams ima ėminius AAP kokybinei ir kiekybinei sudėčiai nustatyti, taip pat galimai netinkamam AAP panaudojimui laukuose nustatyti ir operatyviai reaguoja į pranešimus dėl galimų pažeidimų. Be to, tarnyba nuolat vykdo šviečiamąją veiklą. Sutaupytas vienas kitas euras, naudojant nelegalų produktą, gali sukelti labai skaudžių padarinių, todėl tikime ūkininkų sąmoningumu ir siekiu pateikti vartotojams tik sveiką ir saugią produkciją.

Ieva ABRAITYTĖ, Žemės ūkio ministerijos Augalininkystės ir agrarinės aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė

Augalų apsaugos sritis yra labai griežtai reglamentuojama. Lietuvos Respublikos augalų apsaugos įstatyme numatyti reikalavimai augalų apsaugos produktų profesionaliajam naudotojui:

  • turėti Augalų apsaugos ar kitą jam prilyginamą Europos Sąjungos valstybėje narėje ar Europos ekonominės erdvės valstybėje išduotą pažymėjimą;
  • laikytis augalų apsaugos produkto etiketėje nurodytų reikalavimų;
  • taikyti rizikos valdymo priemones, nurodytas augalų apsaugos produktų etiketėje;
  • naudoti patikrintą augalų apsaugos produktų apdorojimo įrangą;
  • augalus, augalinius produktus, jų laikymo pastatus ir (ar) patalpas, žemės sklypus ar kitas teritorijas apdoroti taip, kad būtų išvengta naudojamų augalų apsaugos produktų patekimo už ploto, kuriame yra apdorojami augalai, augaliniai produktai, jų laikymo pastatai ir (ar) jų patalpos, žemės sklypas ar kita teritorija, ribų;
  • tvarkyti profesionaliajam naudojimui skirtų augalų apsaugos produktų apskaitą.

Atliekos tvarkomos aplinkos ministro patvirtintose Atliekų tvarkymo taisyklėse nustatyta tvarka. Atliekų turėtojas (ūkininkas) privalo sudaryti sutartį su atliekų tvarkytoju, turinčiu teisę tvarkyti tokias atliekas, ir perduoti jam tuščias augalų apsaugos produktų pakuotes sutartyje nustatytais terminais.

Nepanaudoti profesionaliajam naudojimui skirti augalų apsaugos produktai ir (ar) profesionaliajam naudojimui skirtų augalų apsaugos produktų likučiai saugomi augalų apsaugos produkto gamintojo pakuotėse. Nepanaudota beicuota sėkla ir (ar) beicuotos sėklos likučiai saugomi beicuotos sėklos pakuotėse, kurių ženklinimas turi atitikti Reglamento (EB) Nr. 1107/2009 49 straipsnio 4 dalies reikalavimus. Tai numatyta augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklėse, patvirtintose LR žemės ūkio ministro 2003 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. 3D-564 „Dėl augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklių patvirtinimo“.

Kaip jau minėta, profesionalusis naudotojas privalo užtikrinti, kad, naudojant augalų apsaugos produktus, jų nepatektų už apdorojamo ploto ribų. Profesionalieji AAP naudotojai, žemės ūkio ar miškų ūkio paskirties žemės plotuose purkšdami lauko purkštuvais ar žemyn nukreiptais rankiniais, nugariniais purkštuvais, privalo laikytis ne mažesnės kaip 2 metrų apsaugos zonos iki kelkraščio ribos, gyvenamųjų, visuomeninės paskirties, rekreacinių ir bendro naudojimo (miestų, miestelių ir kaimų ar savivaldybių bendro naudojimo) teritorijų ribos.

Augalų apsaugos produktų operatoriai, žemės ūkio ar miškų ūkio paskirties žemės plotuose purkšdami sodo purkštuvais ar aukštyn nukreiptais rankiniais, nugariniais purkštuvais, privalo laikytis ne mažesnių kaip 5 metrų apsaugos zonų iki kelio kelkraščio ribos, gyvenamųjų, visuomeninės paskirties ir bendro naudojimo (miestų, miestelių ir kaimų ar savivaldybių bendrojo naudojimo) teritorijų ribos.

Agnė BAGOČIUTĖ, Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė

Šiuo metu Lietuvoje galiojantis pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo teisinis reglamentavimas neišskiria vien tik augalų apsaugos produktų pakuočių surinkimo ir tvarkymo klausimų. Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymą reglamentuoja Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymas, Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo taisyklės, Atliekų tvarkymo įstatymas, Atliekų tvarkymo taisyklės.

Iš viešosios erdvės mums žinoma, kad Lietuvos augalų apsaugos asociacija vykdė pilotinį (bandomąjį) projektą tokių pakuočių atliekų tvarkymo sistemai sukurti.

Atliekų tvarkymo įstatyme Žemės ūkio ministerijai priskirta funkcija koordinuoti žemės ūkio ir maisto pramonės įmonių veiksmus, diegiant jų gamyboje susidarančių atliekų tvarkymo pajėgumus.

Augalų apsaugos produktų (įskaitant ir pakuotes) saugojimo tvarka yra reglamentuota Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklėse (patvirtintose LR žemės ūkio ministro įsakymu).

Ūkininkas, kaip atliekų turėtojas, Atliekų tvarkymo įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka turi atliekas perduoti atliekų tvarkymo įmonei, turinčiai teisę tvarkyti atliekas, pagal rašytinės formos sutartis dėl šių atliekų naudojimo ir (ar) šalinimo, arba gali tvarkyti pats, jeigu teisės aktų nustatyta tvarka turi teisę šią veiklą vykdyti. Komunalinių atliekų turėtojai atliekas tvarko savivaldybės organizuojamoje komunalinių atliekų tvarkymo sistemoje.

Atliekų išvežimo (atidavimo) periodiškumas turėtų būti aptartas atliekų turėtojo sutartyje su atliekų tvarkytoju. Jei atliekų tvarkytojas nevykdo sutartinių įsipareigojimų, subjektų teisės ir pareigos aiškinamos pagal sutartyje nustatytas sąlygas arba teisme.

Aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę (įskaitant ir pakuočių atliekų tvarkymą) vykdo Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos pareigūnai. Nustačius pažeidimus ir išaiškinus pažeidėjus, jiems taikoma atsakomybė (bauda), nustatyta Administracinių nusižengimų kodekse. Pvz., kodekso 247 straipsnyje už aplinkos užteršimą pavojingomis atliekomis numatyta bauda nuo 60 iki 4 300 eurų (priklausomai nuo to, kokiu atliekų kiekiu užteršta aplinka).

Pesticidų likučiai ar jų atliekos yra pavojingosios atliekos ir jų tvarkymui taikomi bendrieji pavojingųjų atliekų tvarkymo reikalavimai, nustatyti Atliekų tvarkymo taisyklėse. Pavojingąsias atliekas šių atliekų susidarymo vietoje iki jų surinkimo galima laikinai laikyti ne ilgiau kaip šešis mėnesius. Šias atliekas reikia priduoti jas turintiems teisę tvarkyti atliekų tvarkytojams. Atliekų tvarkytojų sąrašas skelbiamas Atliekų tvarkytojų valstybės registre.