23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/02
Kokias aviečių veisles auginti?
  • Dr. Loreta BUSKIENĖ, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Kokias aviečių veisles pasirinkti versliniam avietynui – amžinas sodininkų galvosūkis. Pasidomėkime, kokios aviečių veislės populiarios Lenkijoje, kuri yra viena iš aviečių uogų auginimo lyderių pasaulyje. Gal tai padės apsispręsti, kas tiktų jūsų avietynui.

Didžiąją Lietuvos ir Lenkijos verslinių avietynų dalį sudaro remontantinių veislių avietės. Jų plotai ypač išaugo po 2000 metų, kai buvo sukurtos naujos, labai produktyvios aviečių veislės, išauginančios geros kokybės uogas.

Svarbiausias remontantinių aviečių privalumas yra tas, kad jos dera ant vienmečių stiebų, kurie nupjaunami kiekvieną rudenį ir dėl to žiemą nepašąla, kaip ir jų žiediniai pumpurai. Ypač tai aktualu mūsų klimato zonoje, kai žiemą būna dažni atšilimai ir po to staigūs atšalimai, o avietės yra jautrios tokiai temperatūrų kaitai.

Be to, remontantinių veislių aviečių auginimą versliniuose uogynuose labai paskatino šviežių uogų vartojimo laiko pailginimas nuo 3–4 savaičių (vasarinių aviečių) iki 2,5–3 mėnesių (remontantinių aviečių). Remontantines avietes galima auginti ir ekologiškai, nes nesutampa pagrindinių kenkėjų ir rudenį derančių aviečių biologinio vystymosi ciklai.

Remontantinių aviečių veislės

Polana yra pirmoji Lenkijoje sukurta remontantinių aviečių veislė, deranti ant vienmečių stiebų (Lenkijoje įregistruota 1991 m.). Nuo jos ir prasidėjo verslinių avietynų plėtimasis. Šios veislės avietės dera nuo rugpjūčio antrosios pusės iki pat šalnų spalio mėnesį. Uogos stambios arba vidutinio stambumo, raudonos, blizgios, nelabai transportabilios. Veislė labai derlinga, gerai dera ir prastesnėse, sausesnėse dirvose, mažiau reikli agrotechnikai ir priežiūrai. Mažai jautri stiebų grybinėms ligoms ir uogų puviniams. Stiebai nėra aukšti, apie 1,5–1,7 m, nelygu dirvos derlingumas ir priežiūra. Šiuo metu Polana yra pagrindinė perdirbimui naudojama remontantinių aviečių veislė.

Polka yra populiariausia remontantinių aviečių veislė tiek versliniuose uogynuose, tiek ir mėgėjų soduose. Labiausiai vertinama dėl kokybiškų, skanių uogų ir derlingumo. Uogos stambios, gražios išvaizdos, kūgiškos, raudonos, blizgios, labai skanios, saldžios, transportabilios, dažniausiai vartojamos desertui, tinka ir perdirbti. Stiebai vidutinio augumo, užauga iki 1,6–1,8 m aukščio, formuoja vidutinį atžalų kiekį. Pradeda derėti liepos antroje pusėje ir noksta iki spalio mėnesio, dažniausiai paskutinės uogos baigiamos nuskinti iki šalnų. Dera gausiai, tinka auginti atvirame grunte ir šiltnamiuose. Geriausiai auga ir dera derlingose, puriose, neišmirkstančiose ir ne per daug lengvose ar sunkiose dirvose. Jautresnė aviečių rūdims. Lietuvoje, Lenkijoje ir daugelyje kitų šalių ši veislė yra plačiausiai auginama versliniuose avietynuose.

Polesie – tai ankstyva remontantinių aviečių veislė, deranti nuo liepos antrosios pusės iki spalio mėnesio pradžios. Lenkijoje įregistruota 2006 m. Uogos stambios (apie 5 g), plataus kūgio formos, tamsiai raudonos, skanios, skirtos desertui ir tinka perdirbti (ypač sultims), nes turi daug biologiškai aktyvių junginių. Uogos transportabilios, tinka skinti mechanizuotai.

Pokusa yra desertinė aviečių veislė, išsiskirianti įspūdingo dydžio uogomis, skirta sodininkams mėgėjams. Uogos puikios išvaizdos, raudonos, labai stambios, derėjimo pabaigoje kekėse būna ir smulkesnių uogų. Derlingumas vidutinis.

Poranna Rosa avietės išsiskiria gražiomis, ryškiai geltonomis uogomis. Tai vėlyva remontantinių aviečių veislė, pradedanti derėti rugsėjo pradžioje. Uogos stambios, skirtos desertui. Derlingumas vidutinis, nes jei būna ankstyvos rudeninės šalnos, tai nemaža dalis uogų gali nušalti. Dėl vėlyvos uogų nokimo pradžios labai tinka auginti šiltnamyje. Aviečių veislė sodininkams mėgėjams.

Erika yra produktyvi remontantinių aviečių veislė, sukurta Italijoje (2002 m.). Uogos yra šviesiai raudonos su oranžiniu atspalviu, stambios (apie 5,4 g), gaivaus saldžiarūgščio skonio, minkštos, lengva skinti. Stiebai auga labai stipriai ir išlinksta prie žemės nuo didelio uogų derliaus, todėl jiems būtinos atramos.

Enrosadira – tai nauja, italų kilmės remontantinių aviečių veislė, populiarėjanti Europoje. Pasižymi geru produktyvumu, skaniomis ir tvirtomis uogomis. Auginama atvirame grunte ir šiltnamiuose.

Polonez yra nauja, perspektyvi lenkų selekcijos stambiauogė, desertinė remontantinių aviečių veislė, išsiskirianti labai skaniomis uogomis. Derėti pradeda rugpjūčio antroje pusėje. Uogos labai stambios ir ypač patrauklios išvaizdos, ryškiai raudonos, blizgios, unikalaus desertinio skonio. Uogų dydžiu ir derlingumu pralenkia veislę Polka.

Poemat – nauja, perspektyvi lenkiška remontantinių aviečių veislė, pradedanti derėti rugpjūčio antroje pusėje. Uogos desertinės, labai stambios, apvalios, sodriai raudonos, blizgios, skanios, tvirtos. Vartojamos desertui, tinka perdirbti ir šaldyti.

Delniva yra pati naujausia remontantinių aviečių veislė, sukurta Lenkijoje. Derėti pradeda anksčiau už Polka veislės avietes. Uogos labai stambios (apie 6 g), kūgiškos, puikios išvaizdos, ryškiai raudonos, blizgios, labai skanios, universalios paskirties. Jos ilgai išlaiko gerą išvaizdą po skynimo, netamsėja, labai lengva skinti. Veislė ypač derlinga, atspari grybinėms ligoms.

Vasarinės aviečių veislės

Renkantis versliniam avietynui vasarines aviečių veisles, labiausiai reikia atkreipti dėmesį į veislės ištvermingumą žiemą. Šiltesnio klimato šalyse aviečių veislė gali būti labai derlinga, stambiomis uogomis, bet dėl stiebų pašalimo žiemą galime netekti didelės dalies ar net viso aviečių derliaus.Todėl reikėtų sodinti Lietuvos agroklimato sąlygomis ištirtas vasarines aviečių veisles. Be to, dauguma naujų stambiauogių aviečių veislių yra reiklios dirvai bei priežiūrai ir jas geriausia sodinti derlingose, humuso turtingose dirvose.

Glen Ample yra Škotijoje sukurta ir visame pasaulyje labai populiari aviečių veislė. Vidutinio ankstyvumo, uogos pradeda nokti liepos pradžioje. Uogos labai stambios, apvalaus kūgio formos, gražios išvaizdos, raudonos, puikaus desertinio skonio. Vartojamos desertui, puikiai tinka ir perdirbti, ypač šaldyti. Tinkamos skinti mechanizuotai. Uogos transportabilios ir išlaiko pakankamai gerą kokybę po kelias dienas trunkančio lietaus. Stiebai stipraus augumo, statūs, bedygliai. Veislė labai derlinga, gerai pakenčia sausrą, atspari uogų puviniams, jautri šaknų puviniui (Phytophtora root). Ši aviečių veislė yra jautri erkutei, todėl, esant sausiems ir karštiems orams, būtina nupurkšti akaricidais. Lietuvoje šiuo metu ji yra viena iš pagrindinių vasarinių aviečių veislių versliniuose uogynuose, vertinama dėl puikios uogų kokybės ir labai gero produktyvumo.

Laška (Laszka) yra ankstyva desertinė, stambiauogė aviečių veislė, kurios uogos pradeda nokti birželio pabaigoje – liepos pradžioje. Lenkijoje įregistruota 2006 metais. Uogos gražios, stambios, skaisčiai raudonos, gero skonio, palyginti transportabilios, daugiausia vartojamos desertui. Stiebai statūs, aukšti, stipraus augumo, jų krūme nedaug. Veislė derlinga, reikli augavietei ir priežiūrai: mėgsta purią, trąšią dirvą ir drėkinimą. Lietuvoje ištvermingumas žiemą vidutinis.

Benefis – vidutinio vėlyvumo aviečių veislė, kurios uogos pradeda nokti liepos viduryje. Lenkijoje įregistruota 2006 metais. Uogos stambios, pailgos, geros išvaizdos, tamsiai raudonos, skanios, vartojamos desertui, tinka šaldyti, perdirbti, pasižymi dideliu antocianų kiekiu. Uogos tvirtos, tinkamos skinti mechanizuotai. Stiebai stipraus augumo, statūs, be dyglių. Veislė labai produktyvi, dera ilgai, išsiskiria ištvermingumu žiemą ir atsparumu grybinėms lapų ligoms bei uogų puviniams. Lietuvoje ištverminga žiemą, atspari ligoms ir dera gausiai. Tinkama versliniams uogynams ir mėgėjų sodams.

Tulameen – vidutinio vėlyvumo, derlinga kanadietiška aviečių veislė. Uogos stambios (apie 5 g), skaisčiai raudonos, blizgios, labai skanios ir aromatingos. Veislė nelabai ištverminga žiemą, šaknys jautrios pilkajam puviniui.

Covichan yra kanadietiška, vidutinio ankstyvumo aviečių veislė stambiomis ir skaniomis uogomis, išsiskirianti atsparumu grybinėms stiebų ligoms ir puviniams.

Radziejova – tai nauja, derlinga ir stambiauogė desertinė aviečių veislė, sukurta Lenkijoje. Jos uogos prinoksta birželio antroje pusėje, 7–10 dienų anksčiau negu Laška veislės avietės. Uogos įspūdingos išvaizdos, itin stambios, skaisčiai raudonos, blizgios, aromatingos, labai skanios, transportabilios. Pratęsiant šviežių uogų vartojimo sezoną, tinka auginti ne tik atvirame grunte, bet ir šiltnamiuose. Dėl didelio antocianų ir organinių rūgščių kiekio šios veislės uogos yra labai vertingos ne tik desertui, bet ir perdirbti. Aviečių veislė pasižymi atsparumu uogų puviniams ir miltligei, palyginti atspari stiebų grybinėms ligoms. Reikli augavietei: neauga sunkiose ir šlapiose dirvose.

Sokolica yra nauja, perspektyvi desertinė aviečių veislė, įregistruota Lenkijoje 2010 m. Pradeda derėti birželio pabaigoje. Uogos labai stambios, gražios išvaizdos, ryškiai raudonos, švelniai blizgios, labai skanios, vartojamos desertui, tinka ir perdirbti. Uogos transportabilios ir palyginti atsparios puviniams. Stiebai stipraus augumo, vidutinio storio. Veislė gana atspari grybinėms stiebų ligoms, ištverminga žiemą (Lenkijoje).

Przehyba – pati naujausia stambiauogė, desertinė vasarinių aviečių veislė, sukurta Lenkijoje. Uogos ypač stambios (iki 5 cm ilgio), pailgos, cilindriškos, skaisčiai raudonos, blizgios, puikaus skonio, universalios paskirties. Veislė labai produktyvi, atspari ligoms.

***

Pagal uogų prinokimo laiką aviečių veislės skirstomos į remontantines ir neremontantines (vasarines).

  • Remontantinių veislių avietės dera nuo liepos pabaigos iki spalio vidurio.
  • Neremontantinių aviečių ankstyvųjų veislių uogos sunoksta birželio pabaigoje, vidutinio ankstyvumo – apie liepos 8–10 d., vėlyvosios – apie liepos vidurį.
  • Dera 3–5 savaites. Galima priskinti nuo 3–4 iki 8–10 t/ha ir daugiau (iš krūmo – 1–4 kg) uogų.
  • Renkantis veislę, reikia žinoti, kokiam tikslui bus skiriamos uogos – vartojamos šviežios, šaldomos ar perdirbamos sultims, džemams, tyrėms.
  • Uogos, kurios bus vartojamos šviežios, turi būti stambios, gražios, skanios, tvirtos, o šaldyti skirtos – transportabilios, stipriai sukibusiais kaulavaisiukais, atsparios kekeriniam puviniui.
  • Sultims spausti tinka ir minkštos ar smulkesnės, tamsesnės spalvos uogos.