23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/09
Išmanioji medvežė bus testuojama ir Lietuvoje
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, ASU
  • Mano ūkis

Darbų efektyvumo gerinimas ir poveikio aplinkai mažinimas – svarbu tobulinant ne tik šiuolaikinę žemės ūkio, bet ir miškų techniką. Modernioms medvežėms kurti ir tobulinti įgyvendinant ES „Horizon 2020“ programos projektą pasitelkiami šešių šalių specialistai ir mokslininkai, tarp jų ir Lietuvos.

Projektų, finansuojamų pagal ES „Horizon 2020“ programą, tikslas yra konkurencingos pramonės ir visuomeninio pobūdžio uždavinių sprendimo užtikrinimas, į šias veiklas įtraukiant mokslo institucijas pramonės įmonių problemoms spręsti. „Horizon 2020“ projektas „Išmanioji medvežė darniam ir efektyviam miško naudojimui“ įsibėgėja. Išmaniosios medvežės HSM 208F Triple-Bogie prototipas A nuo 2017-ųjų vidurio iki 2018 m. balandžio pabaigos buvo sėkmingai išbandytas Vokietijoje, Saksonijos miškuose, o nuo šių metų gegužės buvo testuojamas Škotijoje. Po tarptautinių miško technikos parodų Vokietijoje ir Lenkijoje šių metų rugsėjo viduryje ši inovatyvi medienos ruošos mašina atvyks ir į Lietuvą.

Projekte „Forwarder 2020“ Europos pramonės ir mokslo institucijos sutelkė jėgas kurdamos inovacijas, padėsiančias pagerinti miško darbų efektyvumą ir mažinti poveikį aplinkai. Projekto tikslas – sukurti dviejų medvežių prototipus su integruotais penkiais inovatyviais moduliais ir juos išbandyti gamybinėmis sąlygomis keturiose šalyse: Vokietijoje, Lietuvoje, Škotijoje ir Rumunijoje.

Tarp naujų sprendimų – didesnio efektyvumo belaiptė hidrostatinė-mechaninė medvežės transmisija, hidropneumatinė medvežės pakaba, hibridinė hidraulinio manipuliatoriaus sistema su energijos akumuliacija, tandeminė trijų ratų važiuoklė bei informacinė sistema darbo procesams stebėti ir duomenims kaupti.

Minėtų modulių panaudojimas leis pasiekti iki 30 proc. mažesnes degalų sąnaudas ir apie 30 proc. mažesnį dirvos suslėgimą (mažesnis vėžių gylis ir dinaminė ratų apkrova). Darbo rodiklių stebėsenos sistema leis tiksliau planuoti medienos gabenimo maršrutus ir apskaityti gabenamos medienos kiekius. Visų modulių panaudojimas leis sumažinti medienos ruošos darbų poveikį aplinkai ir kirtimo darbų kaštus, mažins profesinę medvežių operatorius veikiančią riziką. Projekto pabaigoje technikos gamintojas „Hohenloher Spezial Maschinenbau GmbH & Co KG“ (HSM) kartu su projekto vykdytojais rinkai pasiūlys unikalią medvežę ir naujausius jos technologinius sprendimus, kurie pirkėjui leis pasirinkti reikiamą įrangą, atsisakyti nereikalingų funkcijų, taip išvengiant papildomų kaštų.

„Siekiant miško kirtimo darbus padaryti tvaresnius, didžiausias dėmesys skiriamas medvežėms, nes būtent šios mašinos labiausiai slegia dirvą, jų keliamoji galia pati didžiausia. Jos gabena medieną ilgus atstumus nuo kirtavietės iki iškrovimo vietos, o degalų sąnaudų mažinimas, mašinos poveikis dirvai ir darbuotojo sveikatai yra pagrindinis projekto „Forwarder 2020“ uždavinys, siekiant tvaraus miškų naudojimo, ekonominio medienos ruošos įmonių efektyvumo“, – teigia Feliksas Valdenburgas (Felix Prinz zu Hohenlohe Waldenburg), projekto „Forwarder 2020“ koordinatorius ir firmos HSM generalinis direktorius.

Oficiali projekto pradžia buvo 2016 m. spalio 6 d. HSM įmonės prieigose Volfego miestelyje Vokietijoje. Bendras projekto biudžetas yra 3 mln. eurų, iš jų 2 mln. finansuojami mokslinių tyrimų ir inovacijų finansavimo programos „Horizon 2020“.

Projekto vykdymo partneriai pasirinkti iš šešių šalių (Vokietijos, Italijos, Lietuvos, Rumunijos, Šveicarijos ir Jungtinės Karalystės). Projekto partnerių veiklos apima visą gamybos grandinę – nuo atskirų komponentų kūrimo iki jų bandymo realiomis sąlygomis. Projekte dalyvauja 6 pramonės įmonės kartu su mokslo institucijomis (Berno taikomųjų mokslų universitetas, Aleksandro Stulginskio universitetas ir Transilvanijos universitetas Brašove), inovacijų ir projektų valdymo specialistais bei trimis gamybinėmis įmonėmis. Projekto partneriams vadovauja Vokietijos medienos ruošos technikos gamybos įmonė HSM, jos tikslas yra inovatyvių sprendimų medienos ruošos mašinose diegimas.

Šešių partnerių, tiekiančių atskirus mazgus, įtraukimas į projektą kartu su konsultavimo bei mokslo institucijomis rodo didelį ryžtą ne tik siūlyti tvarius sprendimus miškų sektoriui, tačiau juos industrializuoti ir sukurti naujus produktus rinkai.

„Forwarder 2020“ yra programos „Horizon 2020“ lėšomis finansuojamas inovacijų projektas, kurio tikslas – gerinti medienos gamybos tvarumą bei tobulinti miško žaliavos išgavimo procesų valdymą ir planavimą. Šio projekto išskirtinumas yra tai, jog bus sukurtos inovatyviais spendimais pasižyminčios medvežės, kurios bus išbandomos realiomis sąlygomis.

Projekto biudžetas siekia beveik 3 mln. Eur (iš jų 2 mln. eurų ES lėšos), o projektą vykdo 14 partnerių tiek iš gamybos, tiek mokslo institucijų, kurių tikslas yra sukurti ir įdiegti į medvežę 5 modulius, kurie pagerintų šių miško ruošos mašinų efektyvumą, mažintų degalų sąnaudas, aplinkos taršą bei poveikį operatoriaus sveikatai. Projekto vykdymo laikotarpiu (2016–2019 m.) „Forwarder 2020“ projekto partneriai, diegdami inovacijas miško ruošos mašinose, sieks sutelkti savo žinias ir patirtį, kad medienos gamyba taptų tvari.