23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/08
Tobulėti skatina ūkininkų poreikiai
  • Dainoras LUKAS
  • Mano ūkis

Vokietijos įmonės „Claas“ surengtame šių metų naujovių pristatyme daug dėmesio skirta naujausiems ratiniams krautuvams ir šienapjovėms. Įmonės atstovai teigė, kad dauguma patobulinimų ir naujovių susiję su pastangomis patenkinti vis augančius klientų poreikius.

Sausra gali koreguoti pirkinių sąrašą

„Claas“ valdybos pirmininkas Hermanas Lobekas (Herman Lohbek) žurnalistams teigė, kad kuriant naujus technikos modelius bene didžiausias dėmesys skirtas valdymo tobulinimams, tarpusavio sąsajoms ir klientų pasitenkinimui. Pasak jo, šiemet didelę įtaką Europos ūkininkų sprendimams pirkti techniką gali turėti derliaus rezultatai, o juos gali pakoreguoti sausra. „Bene labiausiai sausra pakenkė Šiaurės Vokietijos, Danijos ūkininkams. Prognozuojama, kad Europoje dėl sausros kviečių derlius sumažės apie 2,9 proc., tačiau kukurūzų derlius išaugs 1,8 proc. Prognozuojama, kad kviečių vidutinė kaina sieks apie 175 eurus už toną“, – svarstė H. Lobekas.

Jo teigimu, įmonei svarbiausios išlieka keturios šalys – Lenkija, Italija, Prancūzija ir Vokietija. Nenuostabu, nes Lenkijoje esantys ūkiai sudaro 14 proc. visų ES ūkių, o daugiau kaip pusę (54 proc.) ES žemės ūkio produkcijos pagamina ūkiai, esantys Prancūzijoje (17 proc.), Vokietijoje (13 proc.), Italijoje (12 proc.) ir Ispanijoje (11 proc.).

Nauja technika – kas 5 metus

„Claas“ technikos pristatymas vyko Šodičių (Schoditch) šeimos ūkyje, kuris įsikūręs Austrijoje ir Vengrijoje. Ūkis dirba 433 ha žemės Austrijoje ir 946 ha Vengrijoje. Kaip pasakojo ūkininkai, Vengrijoje išsinuomoti žemę kainuoja pigiau (Vengrijoje už 1 ha moka nuo 125 iki 200 eurų, Austrijoje kainuotų apie 500 eurų). Be to, Austrijoje beveik neįmanoma rasti žemės, kurią jie galėtų išsinuomoti. Vidutinis jų lauko dydis yra 18,5 hektaro.

Ūkyje auginami 355 galvijai, 115 karvių, kurios vidutiniškai duoda po 10 200 kg pieno. Augina kviečius, rapsus, sojas, kukurūzus, miežius.

Ūkis turi 4 traktorius ir du teleskopinius krautuvus. Technika keičiama vidutiniškai kas 5 metus, nes ūkininkai nuolat nori turėti naujausią techniką su garantija ir techniniu aptarnavimu.

Manevringas ir stabilus

„Claas“ pademonstravo naujus Torion Sinus ratinių krautuvų modelius. Bendradarbiaudami su Šveicarijos bendrove „Liebherr“ vokiečiai sukūrė tris naujus 5, 6 ir 9 tonų darbinio svorio krautuvus. Jų unikali vairavimo koncepcija, apimanti didžiulį manevringumą ir dideles krovimo galimybes, padeda išvystyti iki 40 km/val. greitį – taip patenkinamas klientų poreikis turėti dinamiškesnį krautuvą. Pasirūpinta ir didesniu stabilumu keliant krovinį aukštai.

Torion 956, 644 ir 537 modeliai įsiterpia tarp Torion 535 ir 117 modelių. Tai reiškia, kad dabar „Claas“ siūlo net dešimt skirtingų ratinių krautuvų žemės ūkiui.

Visuose Torion krautuvuose yra optimalus svorio pasiskirstymas. Variklis sumontuotas žemai ir pačiame gale, tai sukuria priešsvorį kėlimo zonai, todėl reikalingas mažesnis papildomas balastinis svoris. Tai savo ruožu taupo padangas ir degalus.

Torion Sinus 644 ir 537 yra aprūpinti 3,3 l talpos Yanmar varikliais, kurie pasiekia maksimalią 73 AG ir 68 AG galią. Sinus 956 turi 4,5 l DPS variklį su maksimaliomis 106 AG. Papildomas hidraulinis ventiliatorius gali būti naudojamas radiatoriui valyti vieno mygtuko paspaudimu.

Visi trys modeliai su Z kinematika, kuri pasižymi dideliu atplėšimo momentu, o kaušas gali būti išpiltas greitai. Ši kinematika pritaikyta dirbti su palečių šakėmis.

Pasirūpinta, kad krautuvai galėtų kelti aukštai. Sinus 956 turi galimybę kelti iki 4,01 m, Sinus 644 – iki 3,79 m. Mažesnis Sinus 537 gali kelti iki 3,22 metro.

Prisitaiko prie lauko nelygumų

Priekyje pakabinamų šienapjovių liniją papildė Disco Move 3200 ir Disco Move 3600 modeliai, kurių darbinis pjovimo plotis yra 3 ir 3,4 metro.

Jos turi Max Cut pjovimo siją, kuri jau pasiteisino. Pjovimo sijos konstrukcijos pagrindas yra banguotos formos korpusas, pagamintas presuojant iš vientiso ruošinio. Ši banguota formos konstrukcija leidžia pasiekti maksimalų pjovimo sijos skerspjūvį.

Active Float hidropneumatinė pakaba šienapjovės svorį perkelia nuo velėnos traktoriui. Tai sumažina šonines jėgas dirbant šlaituose, todėl padidėja važiavimo komfortas ir pjovimo kokybė.

Integruota kinematika padeda prisitaikyti prie lauko nelygumų. Dėl savo 1 000 mm vertikalaus judėjimo diapazono Disco Move gali greitai ir efektyviai prisitaikyti prie lauko nelygumų net ir tada, kai traktoriai turi didelius pakabinimo įrenginius ir važiuoja dideliu greičiu. Pjovimo sija yra reguliuojama atsižvelgiant į lauko paviršių. Tai padeda kopijuoti lauko paviršių trimis kryptimis, nepriklausomai nuo traktoriaus padėties. Galbūt Lietuvoje tai ne taip aktualu, bet tokiose šalyse kaip Austrija, Šveicarija, kur daug kalnuotų vietovių, tai praverčia.

Prikabinimo blokas leidžia šienapjovę prikabinti greitai ir lengvai. Kennfixx jungtys palengvina žarnų, aiškiai pažymėtų spalvomis ir simboliais, prijungimą ir atjungimą. Galima pasirinkti pageidaujamą hidraulinių žarnų ir manometro sumontavimo pusę.

Kokia visų šių privalumų nauda? „Claas“ atstovai teigia, kad tai garantuoja švarų pašarą, tausoja velėną, taupo degalus, o pjovimo sija dėvisi mažiau.